Radu Rey

Personalitate copleșitoare, Radu Rey, președintele Forumului Montan din România, care în miezul acestui septembrie va împlini 65 de ani, a căpătat cu vremea ceva din masivitatea, rezistența și încăpățânarea Carpaților. Ministrul Agriculturii din Hexagon i-a spus acum câțiva ani președintelui de atunci al României că dacă Franța avea în 1950 un Radu Rey, n-ar mai fi trebuit să cheltuiască zeci de miliarde de franci ca să ducă înapoi oamenii muntelui la munte. Dar nimeni nu este profet în țara lui, iar strigătul senatorului Euromontana, avertizând asupra deșertificării Carpaților, avem ceva de apărat în țara noastră, însăși ființa noastră, sună aproape în gol. Nesprijiniți de politicieni și de programele guvernelor, și munții, și micii fermieri montani mor cu zile.
 

Aproximativ 500 000 de tineri, lipsiți de perspectiva unei existențe mulțumitoare prin agricultură și complementaritate, au părăsit deja muntele în ultimii 7-8 ani. Încă nu e totul pierdut, încă se mai poate face ceva, clamează prof. dr. Radu Rey, reamintindu-le legiuitorilor și guvernanților că și politica dusă de Comisia Europeană este programatic favorabilă munților și muntenilor, prevăzând pentru ei, și în perioada 2007-2013, sprijin prin sistemul indemnizațiilor compensatorii. Don Quijote al unei cauze mărețe, Radu Rey, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice, luptătorul munților, cum îl numea zilele trecute secretarul general al Comisiei Naționale pentru U.N.E.S.C.O., Alexandru Mironov, are toate calitățile strategului, ale generalului cerute de războiul greu și de durată pentru depășirea stării de criză din agricultura montană românească. Neoficial, chiar este. Cel puțin, muntele și muntenii așa îl văd și îl recunosc. Dacă se poate asocia vreodată ideea de puțin cu aceea de Munte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: