Corupția, ca elixir

Am stat, ca tot omul, măcar o dată, în spital. Ultima oară, chiar anul trecut. Am avut ocazia să văd și bune, și rele. Mai mult rele. Dar, le-am uitat, fiind mai degrabă preocupat să mă fac bine, decât gaură–n cer cu insurecții jurnalistice de pe patul de spital. Curios lucru cum ți se schimbă mentalitatea când ajungi acolo, printre halatele albe! Un vecin de salon, om cu funcție în viața de toate zilele, și nu una oarecare, ci chiar în do-meniul combaterii infracțiunilor, îmi zice, la vreo două zile de la internare: „I-ai dat?”, referindu-se la peșcheșul pe care în viziunea lui trebuia să-l ofer medicului. „Nu, a refuzat”. „Nu? Băi, omule, nu te văd bine!” „De ce, nene?” „ Păi uite așa a pățit un cunoscut de-al meu. Omul și-a zis că ce doctor bun și alte alea. Când colo, avea o boală gravă. De aia l-a refuzat”. În noaptea aia, bineînțeles că bunătate de inteligență pe care credeam c-o am, s-a dus dracului. M-am căinat singur, cu ochii–n tavan, dând tot mai mult crezare spuselor „înțeleptului”.
 

Mugur Geu

Aveam să constat că n-aveam nimic grav, când, împins de ipohondrie indusă, am început să le împing asistentelor, infirmierelor (cele care, până la urmă, în spital, sunt interfața dintre tine și doctor), mai – mai să le oblig, una – alta. „Vai, dar nu trebuia!”, azi, „vai, nu trebuia!”, mâine, și-n câteva zile, m-am pus pe picioare, vindecându-mă miraculos. Nu mi-a mai păsat pe urmă nici că la baie, noaptea, din lipsă cronică de bec, nu vedeai nici măcar în ce călcai, nici că mâncarea avea aspect de lături, nici că, asigurat fiind, eram nevoit să mai cumpăr medicamente, nu mi-a mai păsat de nimic. Numai că, după ce am ieșit din spital, dacă nu dădeam ciubuc cuiva, m-apuca o durere de burtă, că mi-aș fi dat șpagă mie însumi, numai să scap. Sfântă Corupție pasivă, ce mai elixir, ce mai panaceu!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: