Spălare de bani și evaziune fiscală de ordinul zecilor de miliarde

> Firmele lui Omar Haysam continuă să dea bătăi de cap finanțiștilor > Acțiunea „Gaterul” a scos la iveală o firmă din Broșteni care a prejudiciat statul cu 14 miliarde de lei. În doar 18 luni, o societate comercială din localitatea suceveană Broșteni a reușit să aducă un prejudiciu statului de mai bine de 14 miliarde de lei. Conform declarațiilor comisarului-șef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuț Vartic societatea comercială în cauză a fost supusă controlului în cadrul megaacțiunii „Gaterul”, care s-a desfășurat în paralel în mai multe județe ale țării. „În urma unor verificări, inspectorii Gărzii Financiare din Bacău au descoperit că S.C Ruvil din Broșteni era un furnizor foarte important pentru zona Comănești – Bacău, unde-și desfășurau activitatea o serie de firme care au legătură cu Omar Haysam. Inspectorii Gărzii Financiare Suceava au supus controlului societatea în urma sesizărilor inspectorilor de la Bacău”, ne-a declarat dl Vartic.
 

Domnia sa a mai adăugat că, în urma con-trolului efectuat, s-a constatat că societatea menționată a efectuat deduceri ilegale de TVA în sumă totală de 2,8 miliarde de lei cu ajutorul unor facturi fiscale înscrise în jurnale, fără însă a prezenta documente în original. „Ast-fel, societatea din Broșteni era practic intermediară pentru firme din Bacău și Neamț. În luna mai 2004, administrato-rul firmei a efectuat două ope-rațiuni fictive de achiziționare în valoare de 450 milioane lei. Apare ca societate furnizoare SC Lety Bil, însă de fapt este SC Fortis SRL. La acestea se mai adaugă faptul că societatea a înregistrat în contabilitate o factură pentru prestări servicii în valoare de 1,4 miliarde lei fără a prezenta contractul de prestări servicii, astfel încât să dovedească prestările de ser-vicii”, ne-a spus comisarul-șef al Gărzii Financiare Suceava. Palmaresul societății Ruvil mai cuprinde aprovizionări în ianuarie 2004 cu 1500 metri cubi de cherestea pentru care nu poate prezenta documente silvice. „În perioada ianuarie 2004-februarie 2005, admi-nistratorul societății a făcut plăți prin bancă în sumă de peste 7 miliarde lei către diverse firme cu sedii în Comă-nești (Bacău), care însă nu au livrat niciodată marfa”, ne-a spus Ionuț Vartic. Adminis-tratorul societății în cauză s-a ales cu dosar penal pentru evaziune fiscală, fiind sesizat Oficiul Național pentru Com-baterea și Prevenirea Spălării Banilor. Tot pentru evaziune fiscală și spălare de bani sunt cercetați, conform unor surse oficiale din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice, administratorii italieni ai societății comerciale „Jarden Shoes” SRL Suceava. Preju-diciul în acest caz adus statu-lui s-ar ridica la peste 4 miliar-de lei. Obiectul de activitate al societății menționate constă în fabricarea de încălțăminte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: