Acordarea fondurilor ISPA, condiționată de închiderea rampei municipale de gunoi

Comisia de evaluare a fost șocată de starea mizeră a acesteia, cerând urgentarea închiderii și ecologizării Comisia de evaluare a proiectului ISPA, promovat de municipiul Suceava, a condiționat acordarea fondurilor solicitate de primărie de prezentarea unei strategii coerente de gestionare a actualei gropi deșeuri menajere urbane și amenajarea uneia noi, ecologice. Reprezentanții comisiei s-au declarat împotriva intrării primăriei în parteneriat public-privat cu firma română-germană „Ecologica”, prin care Consiliul Județean, în asociere cu mai multe consilii locale, intenționează să înființeze un sistem de colectare, depozitare și refolosire în zona Șcheia. Edilul-șef Ion Lungu spune că eliberarea avizelor pentru o nouă rampă sunt condiționate de închiderea celei vechi, costurile fiind foarte mari.
 

„Nicăieri în țară nu s-a mers pe parteneriat-public privat, pentru că nu se închid costurile, iar tarifele de salubrizare percepute de la populație vor fi foarte mari”, a spus primarul. De aceea, administrația locală se va orienta înspre proiecte de realizare de gropi ecologice din Programul Phare de dezvoltare și coeziune socială, cu grant de 80%. Dl Lungu a precizat că va propune, atât Consiliului Județean, cât și celorlalte administrații, să adopte noua formă de finanțare, angajarea unui credit comercial de către acestea fiind mult mai costisitoare: „Acesta nu este eficient nici pentru autoritățile locale, partenerii din proiect, municipalitate și nici pentru populație”. Ploile abundente din ultimul timp a dus la antrenări masive de deșeuri în apa râului Suceava, creând disconfort localităților din aval. Proiectul ISPA are valoare de 44,6 milioane euro, dintre care 33,44 milioane euro reprezintă grant-ul de 75%, 6,69 milioane lei – creditul luat de primărie de la Banca de Reconstrucție și Dezvoltare a Germaniei (KFV), iar restul de 4,46 milioane euro este finanțarea acordată de Fondul Național de Preaderare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: