Evazioniști, păzea!

A intrat în vigoare, de azi, 241

> Legea 241/2005, adică un act normativ, dur, dar binevenit în peisajul economico-financiar românesc > Prim-procurorul județului, prof. univ. dr. Vasile Păvăleanu, unul dintre coautorii legii De astăzi, evazioniștii fiscali și toate neamurile lor ar trebui să tremure în len-jerie. Și asta pentru că, din 27 august a.c. intră în vigoare noua Lege privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (241/2005). De men-ționat că actul normativ incri-minează și fapte conexe eva-ziunii fiscale propriu-zise, multe dintre ele conținute până acum în legi speciale. Nu e mai puțin adevărat că 241 stipulează chestiuni cu totul și cu totul noi în peisajul juridic românesc.
 

Prim-procurorul județului Suceava, prof. univ. dr. Vasile Păvăleanu (care și-a adus contribuția la finalizarea proiectului de lege), a avut ieri amabilitatea de a clarifica pentru cititori câteva aspecte care i-ar interesa în mod direct. – Ce aduce nou marea lege, dle prim? – Multe și bune. Sunt infracțiuni, strânse la un loc, care erau prevăzute prin alte acte normative. E ceva util și de bun augur această nouă lege. – Câteva exemple, pentru edificarea cititorilor noștri… – Sunt articolele 3 până la 8 din 241/2005. Ele consacră incriminări ale faptelor de evaziune și conexe evaziunii. În primul rând, trebuie știut că evidența contabilă corect administrată e obligație a contribuabililor, de a o pre-zenta organelor competente. În situația în care contribua-bilul nu reface, cu intenție, aceste documente, distruse în diverse împrejurări, acesta este pasibil de amendă penală între 50 de milioane și 300 de milioane de lei vechi. Un alt aspect important, nou în peisajul juridico-economic, îl constituie incriminarea refu-zului nejustificat al persoanei de a prezenta organelor competente, după ce a fost somată de trei ori, docu-mentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale. Pedeapsa este, în acest caz, închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Ca să nu mai vorbim de împiedicarea, sub orice formă, a organelor com-petente, de a intra, în condiții legale, în sedii, incinte etc., cu scopul verificărilor de gen, care se pedepsește la fel. Important, însă, și agenții eco-nomici ar trebui să ia aminte, este că reținerea și nevărsarea, cu intenție, la buget, în cel mult 30 de zile, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă înseamnă pușcărie de la 1 an la 3 sau amendă, de asemenea penală. – Articolul 9, care reia, în mare parte, vechea lege a evaziunii fiscale, incriminea-ză faptele specifice și le pedepsește cu închisoare de la 2 la 8. Plus interzicerea unor drepturi. Ca să vorbim în termeni contabili… S-a in-trodus, grație și aportului dumneavoastră, alături de alții, o noutate… – Da. Mai multe. Dacă prejudiciul adus statului este mai mare de 100.000 de euro, limita minimă și maximă a pedepsei se majorează cu 2 ani. Dacă e mai mare de 500.000 de euro, limitele se majorează cu 3 ani. – Există cauze de nepedepsire și reducere a pedepselor? – Legea prevede, în artico-lul 10, posibilitatea reducerii limitelor pedepsei la jumătate dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen, învinuitul/inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat. Până la 100.000 de euro, în echi-valentul monedei naționale, se poate aplica numai amenda penală. În cazul în care prejudiciul cauzat și recuperat este de până la 50.000 de euro în echivalent se aplică o sancțiune administrativă. Statul urmărește îndreptarea păcătosului, nu desființarea lui, ca să zic așa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: