Darul, ca o trezire acasă

Dr. Eliot Sorel, renumit psihiatru american de origine română, s-a întors recent în locurile natale ale Fălticeniului, în România, împreună cu familia. Prin această vizită de suflet, dr. Sorel și-a onorat promisiunea făcută fiicei sale, aceea de a-i dărui, cu prilejul încheierii colegiului, o călătorie în țara în care aceasta mai fusese doar când avea 4 ani. Astfel că tatăl a pus la picioarele fiicei o țară, pe care au străbătut-o în familie, de la sud la nord, măsurându-i geografia și istoria, la pas și cu ochiul. O țară care a știut să-i păstreze neștirbite rădăcinile și către care profesorul nu uită să se în-toarcă ori de câte ori mai are de realizat ceva în folosul ei.
 

Așa cum nu o mai fac – remarcă acesta – mulți dintre glorioșii studenți ai universității sucevene, care preferă să își vândă inteligența pe dolari sau euro, în străinătate, uitând, după cum remarca, mai demult, rectorul universității, Adrian Graur, că s-au format pe bani românești și că ar putea trimite măcar un semn celor care i-au format pe banii statului. Gestul făcut de dr. Sorel ne trage discret de mânecă, readucându-ne gândul și faptele la adevăratele valori, cele moștenite direct, prin seva pământului pe care ne-am născut. Fiindcă, după atâtea încercări dureroase prin care trecem mereu, poate pare mai lesne să în-toarcem spatele și să plecăm, sau să trăim convențional, numai pentru noi. Darul lui Eliot Sorel poate fi considerat ca o palmă dată peste un obraz amorțit mult prea devreme, un semnal de trezire la realitatea de acasă, asta în caz că am uitat cine suntem și pentru ce am venit pe lume. Acasă, din care nu rămâne moștenire viabilă urmașilor nici mobila, nici covorul sau mașina, ci doar iarba verde de pe Tătărași, amintirea lui Decebal, legenda lui Ștefan cel Mare. Sau, la urma urmei, conștiința neamului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: