Adio, poetă populară!…

Zilele trecute, pe un pat al Spitalului Câmpulung Moldovenesc, ne-a părăsit, plecând la cele veșnice în vârstă de 82 de ani și 4 luni, poeta populară Elena Blănaru din Vama. Această dispariție a întristat sufletele multor consăteni. Tatăl ei, Sasu Constantin, a fost apreciat pentru talent în alcătuirea versurilor publicate în presa vremii. Fiica sa a reușit să adune poeziile publicate și nepublicate ale tatălui într-o broșură, după cum se menționează în monografia comunei Vama, alcătuită de profesorii Ion Cernat și Elena Lazarovici.
 

Elena Blănaru și-a moștenit tatăl în privința talentului în compunerea poeziilor. Creațiile ei au fost publicate în ziarul Zori noi, în culegeri de folclor, în unele reviste, iar altele se păstrează în caiete personale. A regretat că a dat cuiva, plecat din Vama, o parte din creațiile sale, pe care nu le-a mai primit înapoi, împăcându-se cu ideea că sunt pierdute. A activat în munca de folos obștesc și în formațiile de cor și dansuri „Babele”, de la Căminul Cultural. A frecventat cursurile de croitorie și țesut în cadrul Școlii de Artă. A fost una dintre cele mai vrednice cititoare din comună, pe vremea regretatei bibliotecare Ștefania Lănescu, care a condus una dintre cele mai apreciate instituții de acest gen din regiunea Suceava. Prin versuri simple și-a povestit viața, cu bune și rele, și a evocat satul natal. În ultimii ani i-a slăbit vederea. Această suferință se citește în versurile „Vai săracii ochii mei/că nu pot vedea cu ei” sau „Că nimic nu-i mai scump/Ca vederea pe pământ”. De pe patul de suferință a dictat, pe două pagini de caiet, uneia dintre fiicele sale, versuri de simțire, luciditate, mulțumind celor apropiați, medicilor, pentru îngrijirile acordate, având speranța că se va însănătoși. Cât despre moarte spune că „Moartea vine nedorită/Și n-așteaptă să fie poftită”. Unele din compozițiile ei au rămas la diferite familii, care i-au solicitat, la pierderea cuiva drag, cântece de jale sau bocete. O vecină, fiind amărâtă, a făcut afirmația că-i va fi dificil să moară nevând cine să o bocească. Un mare adevăr conține această afirmație despre Elena Blănaru. Nădăjduiesc că cele două fiice se vor îngriji să adune într-o culegere versurile scrise – câte au mai rămas! – de talentata lor mamă, pentru păstrarea tezaurului popular local. La poalele codrilor de brazi, cea dispărută odihnească-se în pace și Dumnezeu să-i lumineze calea! Prof. PETRU OMANIA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: