Documentul

Un soi de carte într-un singur exemplar a fost alcătuită în urmă cu peste două decenii, atunci când dna Artemisia Ignătescu, directoarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung Moldovenesc, se pregătea să iasă la pensie. A vrut să lase moștenire instituției și altceva decât vitrina cu premiile și distincțiile obținute în perioada în care a condus-o cu devotamentul și căldura pasiunii. Instituției, dar și orașului, în a cărui activitate culturală a fost implicată din tinerețe. Un document de majoră importanță, istoria celor două case de cultură, orășenească și a sindicatelor, mărturii despre oamenii și manifestările grație cărora Câmpulungul Moldovenesc s-a impus în conștiința vremii ca un spațiu cultural de indiscutabilă importanță. Au fost adunate decupaje din ziarele păstrate cu dragoste și mândrie pentru condiția sa de câmpulungean de Emilian Maruseac.
 

Au fost găsite valoroase fotografii. Una dintre ele reprezenta corul Casei Orășenești de Cultură, dirijat de prof. Deleanu, ales printre reprezentanții Sucevei în concursul televizat cu Argeșul. Asta s-a întâmplat atât de demult, încât coriștii au mers cu un camion la Suceava ca să poată urmări emisiunea aceea la un televizor. Explicațiile, evocările au fost transcrise cu peniță redis de Brândușa Arta Piticari, iar tipografi de talent ai așezării au venit cu idei, soluții și manoperă, pentru ca albumul-carte să arate pe măsura conținutului. Nu știu care i-a fost soarta, dacă cineva a avut răbdarea și plăcerea u-nei continuări, al unui al doilea volum al său. Oricum, dacă ar face abstracție de această carte în unic exemplar, o monografie, azi, a Câmpulungului Moldovenesc nu ar putea să fie decât în pierdere. Mărturisesc că mi-am reamintit de existența ei, citind dedicația pe care i-a acordat-o cândva directoarei criticul literar Marian Popa pe dicționarul său de literatură română contemporană: „Doamnei Artemisia Ignătescu, care ar fi meritat să intre într-un dicționar al culturii române contemporane, pentru entuziasmul, energia și abnegația cu care s-a dedicat muncii ei”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: