La Fălticeni

Producția livezilor – diminuată cu 50%

Printre „vinovați“ – față de anul trecut variația bruscă a temperaturilor Proprietarii celor 20 de microferme pomicole, cu suprafețe mai mari de 4 ha fiecare, din cadrul Asociației Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, sunt îngrijorați de soarta producției din acest an în urma variațiilor mari de temperatură din ultima săptămână. După ce, la mijlocul săptămânii trecute se înregistrau temperaturi ale aerului cu mult peste 30 de grade Celsius, temperaturi au scăzut brusc, ajungând în doar două – trei zile la 10 – 12 grade.
 

Dl ing. Mircea Cotișevschi, președintele Asociației Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, spune că la temperaturi mai mari de 25 de grade nu se mai realizează fotosinteza, iar ploile care au căzut în primăvară, în timpul înfloritului și, mai ales, cele din ultimele zile, au creat condiții favorabile dezvoltării bolilor și dăunătorilor. Ing. Mircea Cotișevschi ne-a informat că producția estimată în acest an în livezile din jurul Fălticeniului va fi cu 50% mai mică față de cea de anul trecut. În lunile august, septembrie, înainte de coacere, diferențele de temperatură, într-un an cu precipitații și temperaturi în limite normale, contribuie la crește-rea și colorarea fructelor. „În acest an, diferențele mari de temperatură nu mai sunt atât de benefice, deoarece, pe total perioadă de vegetație, mărul are nevoie de peste 3000 de grade Celsius pentru o producție bună. Din cauza temperaturilor scăzute din primăvară și de la începutul verii, gradele acumu-late de fructe sunt cu siguranță mult mai puține și acumulate cu mari întreruperi”, ne-a spus Mircea Coti-șevschi. În acest an, fermierii fălticeneni nu așteaptă, ca în alți ani sfârșitul lunii septembrie, când va începe campania de recoltare. Producția este mică, cheltuielile de întreținere a plantațiilor sunt considerate ca fiind foarte mari, din cauza dăunătorilor și bolilor, a căror apariție a fost favorizată de anotimpul ploios. Iar începerea unui noi ciclu de producție îi va obliga pe foarte mulți dintre ei să apeleze la împrumuturi bancare sau la alte surse financiare, ținând cont că prețul fruc-telor este menținut la un nivel scăzut, din cauza importurilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: