Groapa comună a istoriei

Săptămâna trecută, în cimitirul vechi din Rădăuți, au fost evocate întâmplările tragice de la Calafindești din 6 august 1949. În acea zi a izbucnit o revoltă a țăranilor care s-au opus cooperativizării agriculturii. În timpul revoltei mai mulți țărani au fost arestați, iar patru au fost împușcați. Aceștia, alături de alți patru morți din Frăutăuții Noi, au fost îngropați într-o groapă comună din Rădăuți. Țăranii aflați la comemorarea din cimitirul rădăuțean, supraviețuitori ai revoltei sau rude cu cei dispăruți au spus cu năduf că au crezut că, după Decembrie 1989, lucrurile vor fi spuse pe nume și că uitarea nu se va așterne peste tragediile din închisorile comuniste. „M-au condus cu pușca îndreptată spre mine până la Miliție, maică”, și-a amintit o bătrână prin ochii căreia se vedea toată durerea lumii.
 

Mălina Anițoaei

Ca gazetar care și-a început activitatea după ‘89, îmi fac mea culpa și consider, cu responsabilitate, că am contribuit prin atitudinea mea, neimplicându-mă, la estomparea adevărului istoric, la ignorarea adevăratelor dimensiuni ale torturilor din închisorile comuniste. Nu cred că doar politicienii trebuie să-și asume o parte de vină, ci întreaga societate, prea încătușată în propriile nevoi. Din nefericire, drama deportaților la Canalul Dunăre – Marea Neagră ori suferința acelora care și-au găsit sfârșitul în pușcăriile concentraționare continuă și azi, atâta vreme cât subiectul este tratat cu superficialitate. Înspăimântați de ideea că Europa nu ne va „primi”, ne-am dezis de noi înșine, de istoria noastră. Este ca și cum cineva te-ar trata ca pe un prinț iar tu, omule, ori-care, de oriunde, i-ai răspunde batjocorindu-l, cu dispreț și dezonoare… Un sfielnic pas către adevăr a fost făcut chiar aici, la Rădăuți. Tărie de caracter nu înseamnă, la urma urmei, să-i păcălești pe alții, ci să nu te păcălești pe tine însuți.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI