Acțiunea „Gaterul“ a ajuns la amenzi de aproape 2 miliarde de lei

> În trei săptămâni, au fost verificate deja circa jumătate din cele 1285 de instalații de debitat din județ > 55 de suceveni (lemnari) au rămas fără energie electrică, iar 43 de gateriști au fugit de teama controalelor > În patru zile au fost identificați circa 1000 de arbori tăiați ilegal din pădurile particulare După a treia săptămână de controale din cadrul acțiunii „Gaterul”, sancțiunile aplicate deținătorilor de instalații debitat de lemn din județul Suceava au ajuns la aproape 2 miliarde de lei vechi. În doar ultimele patru zile, echipele de control, coordonate de Poliția județului Suceava, au făcut verificări la 123 de gatere mai mari sau mai mici și ilegaliștii au „încasat-o”.
 

Noutatea săptămânii (situație cu care se confruntă însă des furnizorul de energie electrică sucevean) a fost identificarea persoanelor care foloseau în scopuri de producție energia electrică pentru care încheiaseră contract cu Electrica, dar pentru consumuri casnice. 55 de asemenea puncte de lucru au fost debranșate de la rețeaua de alimentare până la recuperarea prejudiciului de aproximativ 188 de milioane de lei vechi adus SDFEE Suceava. La câteva „uși” echipele coordonate de polițiștii IPJ Suceava au bătut degeaba, pentru că zvonul controalelor s-a întins cu repeziciune și a ajuns înaintea celor care le fac. Astfel, 43 de gateriști, simțindu-se cu „musca pe căciulă”, au zăvorât porțile, declarând la verificări că n-au activitate de mai multe sau mai puține luni și, ca urmare, „nu le miroase gura”. În trei săptămâni, au fost verificate circa jumătate din proprietarii de instalații de debitat, Poliția având pe liste un număr de 1285 de suceveni „pârâți” că prelucrează, la diferite nivele, lemnul din pădurile zonei. Controalele, – la care participă și inspectori ai Gărzii Fi-nanciare ai Gărzii de Mediu, de la Direcția Silvică, Gospodărirea Apelor, Inspectoratul în Construcții, Electrica – au făcut și în această săptămână „o tură” prin pădurile particulare ale sucevenilor. O „raită” doar, și au descoperit aproape 1000de arbori tăiați ilegal, a căror masă lemnoasă ar da de lucru câteva luni unei fabrici de prelucrare a lemnului. Mai bine de 1063 de mc de lemn au fost doborâți la pământ fără avizul silvicultorilor, valoarea brută fiind de peste 4 miliarde de lei. Spre exemplu, polițiștii suceveni l-au găsit la Stulpicani pe Vasile Popa, care a „ras” din pădurea proprie nu mai puțin de 458 de arbori, circa 950 mc de lemn. La Șaru Dornei, Ilie Dascălu a tăiat de capul lui 148 de rășinoase în volum de aproape 33 mc lemn. De la SC Sebifor Vatra Dornei fost confiscată, în urma controalelor, aproximativ 26 de mc de cherestea pentru care patronii n-au putut arăta nici un document. Ei au primit o sancțiune contravențională de 25 de milioane de lei vechi, dar ancheta în cazul lor continuă, pentru identificarea locului de unde provenea lemnul, ca și a locului unde trebuia livrata cheresteaua prelucrată, ce valorează puțin sub 75 de milioane de lei vechi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI