Peste românii din Cernăuți, un pericol cu bătaie lungă…

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Societății pentru Cultură „Mihai Eminescu” din Cernăuți, Arcadie Opaiț, s-a aflat la Rădăuți, răspunzând invitației vicepreședintelui Aociației Culturale „Flondor”, Mihai Pânzaru. Arcadie Opaiț s-a arătat îngrijorat de pătrunderea așa-zișilor mesageri ai moldovenis-mului și la Cernăuți. „Pe 28 iulie am fost la Noua Suliță și prim-viceguvernatorul ne-a adus la cunoștință că a avut loc o întâlnire a reprezentanților moldovenilor din raion la care au participat 13 persoane, cu scopul de a înființa o filială a Societății Moldovenilor, animator fiind un anume Fetescu, de la Odessa, care este și viceguvernator al Regiunii Odessa. Dl Fetescu și-a înregistrat în urmă cu un an societatea la Kiev, susținut de auto-ritățile ucrainene, fără să aibă filiale în 13 regiuni ale Ucrainei, cum prevede legea.
 

Fetescu merge prin Ucraina, caută moldo-veni, urmează deci să fie deschise școlile moldovenești. Fetescu nu a venit cu mâna goală, a venit cu dicționare moldo-române, ale altui personaj de la Chișinău, care a stârnit atâta nedumerire și indignare, a insultat limba română prin tupeul de a introduce rusisme de toate genurile. Te pomenești că se va găsi un alt Fe-tescu undeva la Kiev sau la Cernăuți care săsusțină ideea, lovin-du-se astfel în limba română.”, a precizat liderul cernăuțean. Admințând că în Ucraina, în legea cu privire la minoritățile na-ționale, există denumirea de „moldoveni”, Arcadie Opaiț a spus însă că mișcarea lui Fetescu ar fi un soi de „asimilare domestică” și un fel de „pericol cu bătaie lungă”. „Mă voi întoarce la Cer-năuți și le voi propune liderilor comunității românești să uităm obidele și supărările și cu forțe comune să ne apărăm dem-nitatea”, a mai spus oaspetele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: