Mana cartofului a făcut ravagii

> Acolo unde nu s-au aplicat tratamentele, recolta se va înjumătăți > DADR recomandă cosirea lujerilor sau arderea lor chimică Condițiile climatice de anul acesta au fost potrivnice culturii de cartof. Afirmația aparține directorului executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Lya Chiriac. Domnia sa a declarat, într-o conferință de presă, că totul a pornit de la frigul din aprilie, care a dus la întârzierea introducerii seminței în sol. După răsărire și dezvoltarea culturii, au venit ploile, care au împiedicat aplicarea trata-mentelor de rigoare.
 

În combinație cu temperaturile înalte, acestea au dus la proliferarea rapidă a manei, astfel că, într-o măsură sau alta, nici un hectar cultivat cu cartofi nu a scăpat neafectat. Conducerea DADR trage un semnal de alarmă asupra pericolului pătrunderii bolii în sol, recomandând cosirea lujerilor sau arderea lor chimică. Altfel, dacă nu se intervine la timp, cartofii de consum nu vor putea fi păstrați peste iarnă în depozite. Specialiștii spun că 35% din suprafață este serios perturbată, suprimarea evoluției vegetale ducând la obținerea de cantități mari de cartofi de sămânță. Așa se face că, acolo unde nu s-au aplicat tratamentele, se vor recolta și 8 t/ha, față de media de anul trecut, de 14 t/ha. La societățile și asociațiile agricole se anunță și producții de 20 t/ha.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI