Penurie de forță de muncă

Pe piața forței de muncă există angajatori care au disponibile locuri de muncă (vacante) în domeniul construcțiilor, în industria prelucrării lemnului și în industria confecțiilor, ofertă ce nu e satisfăcută în momentul de față. Există o penurie de forță de muncă specializată în aceste domenii, drept care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava califică gratuit persoanele interesate, în următoarele meserii: tâmplar, operator confecționer textile sau încălțăminte, zidar, fierar-betonist, dulgher, dar și în meserii precum operator calculator, lucrător în comerț, ospătar, lucrător în cultura plantelor.
 

La aceste cursuri se poate înscrie orice persoană interesată de un loc de muncă și care a absolvit învățământul obligatoriu de minimum 8, respectiv 10 clase. Pentru aceasta, se depun la sediul instituției următoarele documente: actul de identitate, certificatul de naștere și de căsătorie, dacă e cazul, actul de studii și certificatul de calificare, după caz, adeverința medicală, pre-cum și certificatul de atestare fiscală (precum că persoana interesată nu deține un venit mai mare decât indemnizația de șomaj, respectiv 2.325.000 lei). Durata de școlarizare este de 2, 3 sau 5 luni. În urma ab-solvirii cursurilor de calificare-re-calificare sau reconversie profesio-nală, se obține o diplomă recunos-cută de Ministerul Muncii, Solidari-tății Sociale și Familiei, precum și de Ministerul Educației și Cercetării. În cursul acestui an, 685 de șo-meri au absolvit cursurile de formare profesională, organizate de AJOFM Suceava și de Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Cluj, în meserii ca operator calculator electronic și rețele, ospătar, lu-crător în comerț, tâmplar ș.a., pre-cum și ca lucrător în cultura plante-lor sau preparator produse din lapte, ultimele două ocupații fiind cofi-nanțate de AJOFM Suceava și de Banca Mondială. În urma absolvirii acestora, persoanele sunt calificate și obțin o diplomă recunoscută. În prezent, aproape 300 de per-soane sunt cuprinse la cursurile de formare profesională aflate în deru-lare. În cursul acestui an s-au încadrat pe piața muncii 177 de persoane calificate prin AJOFM Suceava, din care 54 tineri până în 25 ani, 68 persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 ani. Cei care nu au reușit să se angajeze vor fi asistați și sprijiniți de AJOFM timp de 6 luni de la absolvire, în vederea obținerii unui loc de muncă corespunzător cali-ficării și opțiunii lor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI