Curățenia Sucevei, o treabă nu numai a Primăriei

> Suceveanii nu reușesc promovarea la examenul de civilizație și bun simț > În timp ce firma municipalității mătură de zor străzile orașului, locuitorii lui lasă în drum tone de gunoaie Ani de zile, s-a menținut la Suceava obiceiul de a reproșa, dacă nu chiar a înjura „spornic”, firmele de salubrizare cu care Primăria a făcut, de-a lungul timpului, curățenie în oraș. Când era măturat în centru și în George Enescu, cartierul Burdujeni rămânea uitat și plin de gunoaie. Când se curăța Suceava toată din Obcini până la ultima bucată de carosabil la ieșirea din oraș spre Botoșani, rămâneau nesalubrizate cartierul Ițcani sau cel din Zamca. Iarna, reproșurile se adaptau la condițiile atmosferice și ziarele locale își deschideau edițiile cu titluri de genul ”Firma X ia bani degeaba de la Primărie” sau ”Primarul Z sau viceprimarul Y s-a «împotmolit» în zăpadă”. Incompetența ad-ministrațiilor locale, în funcție de vremea respectivă, s-au dovedit în mare parte incontestabile, dar foarte des s-a trecut sub tăcere unde se opresc acestea și de unde începe vina cetățeanului din Suceava, când orașul lor arată cu o tabără de refugiați.
 

Avem, de mai bine de doi ani, o nouă firmă care asigură, prin municipalitate, salubrizarea orașului Suceava. Doar cetățeanul de rea-credință poate spune că acum în oraș nu e măturat, spălat, aerisit, ozonat, după grafic, în toate cartierele, în tot spațiul public al urbei. Dar și în ultimă această perioadă, suceveanul tot nu reușește promovarea la examenul de civilizație și bun simț. Și cum ar atinge această performanță când e mai comod să lase sticla din care a băut sucul sub bancă în parc sau în stația de troleibuz lângă ambalajul napolitanei aruncat un minut mai devreme. Lung este apoi drumul din apartament la buncărul de gunoi, dar foarte scurt cel la cutia de gunoi stradal unde se lasă punga cu resturile menajere, numai bună s-o „scobească” câinii comunitari. În câteva zone ale orașului, printre blocuri, spațiile „verzi” se păstrează „pastelate” tot anul din cauza gunoa-ielor ce „odihnesc” acolo sezon după sezon. Sursa lor, inepuizabilă 365 de zile pe an, o reprezintă unii proprietari, cetățeni ai municipiului Suceava, care aruncă „pe fereastră” tot ce le rămâne după menaj. Aceeași „ținută” au avut-o sucevenii și oaspeții lor și în timpul recentelor serbări ale orașului. Timp de trei zile, lucrătorii de la salubrizare au strâns în total, din centru, cartierul Burdujeni și de la Cetate, gunoiul pe care îl produce orașul în mai bine de două săptămâni, adică aproximativ 80 de tone. Sâmbătă noaptea, de exemplu, după terminarea concertului din centrul orașului, pe toată zona din fața Casei Culturii zăceau pe stradă, pe trotuare, sub mașini, pe spațiile verzi, în orice colț al pieței, mormane de gunoaie. Se mutase parcă, în buricul târgului, groapa de gunoi de la „Călău”. Mii de pahare și sticle din plastic, sticle și cutii de bere, farfurii de unică folosință, resturi de cârnați, baloane sparte, ambalaje din hârtie, pachete și mucuri de țigări, „luceau” emblematic în lumina neoanelor. Oamenii și utilajele firmei de salubrizare și-au făcut treaba, firesc, resemnați cu mult înainte de evenimente cu ce volum de muncă vor avea. Orașul aparține în primul rând celor care îl locuiesc. Dar, din nefericire, mare parte dintre ei nu dau doi bani pe proprietatea lor. Degeaba freacă Primăria bulevardele Sucevei, dacă din urmă se „așează” lipsa de civilizație a unor cetățeni, care, amorțiți de confortul personal, îl uită pe cel public.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: