De hramul Sucevei

Cerșetori și ghicitoare

Cu prilejul zilelor sale, în “cetatea” Sucevei s-au adunat mii de oameni. Unii dintre ei au venit să se roage la Moaș-tele Sfântului, alții din simplă curiozitate. N-au lipsit însă cei veniți să “muncească”. Cu alte cuvinte, la marea sărbătoare au fost prezenți cerșetorii, veniți din întreaga Moldovă pentru a “câștiga cinstit” un ban la Suceava. Fără mâini, picioare, sprijiniți în bețe sau cu copii în brațe, “lucrătorii” și-au făcut loc prin mulțime, doar, doar s-or alege cu ceva. “Sunt din Iași. Am venit la Suceava că sunt ca vai de mine. Nu am nici unde locui. Am fost și în anii trecuți, așa că știam că, de Sânziene, se adu-nă lume aici. Nu fac rău nimă-nui, dacă lumea dă câte ceva – bine, dacă nu… tot bine.
 

Cred că voi rămâne și la noapte, nu știu ce voi face încă”, ne-a spus Ion Ghițușcă, în timp ce, cu privirea, urmărea persoa-nele care treceau pe lângă el. Dând din coate, prin mulțime și-a făcut loc un puști în vârstă de 10 ani. Băiatul susține că este din Pașcani și că nu are părinți. “Dă un ban, tanti, că ești tare frumoasă. Să te ajute Bunul Dumnezeu în tot ce faci”, striga micuțul. Intrând în vorbă cu el am aflat că nu-mele lui este Cristi și că a venit de dimineață cu trenul, îm-preună cu alți prieteni, pentru a câștiga banii de pâine. “Am auzit că vine bâlciul. Dacă am să am bani, vreau să mă dau în parașute, da’ după ce mă-nânc”, ne-a spus băiatul. Cert este că nici de cerșe-torii noștri nu am scăpat. Ve-niți din Șcheia, Burdujeni sau Ițcani, femeile cu copii în brațe au încercat prin toate moda-litățile posibile să-i înduioșe-ze pe vizitatori. “Io sunt din Burdujeni. Am 4 copii, toți sunt mici, cerșesc pentru a le cumpăra mâncare. Nu pot să mă angajez, pentru că nu am cu cine să-i las”, ne-a spus Lu-dovica Balog, în timp ce își a-lăpta copilul la sân, sprijinită de un zid al mănăstirii. Nu am scăpat de „dă să-ți ghicesc“ Clienții teraselor ampla-sate pe esplanada Casei de Cul-tură a Sindicatelor au fost luați ieri cu asalt de “ghicitoarele” cu fuste multe și colorate. “Dă să-ți ghicesc, că ești frumoasă, da’ ai cununia legată, domni-șoară. Stai așa că nu te costă mult”, spunea una dintre ele. Când au văzut că serviciile nu prea le sunt acceptate, țigăn-cile și-au trimis puradeii la “produs”. Deși nu aveau mai mult de 9 anișori, fetițele știau ce au de făcut. “Hai, tanti, nu am mâncat nimic de diminea-ță. Mănânci mici, și eu nu am mâncat de nu știu când”, spu-nea o micuță. Cea abordată i-a dat copilului un mic, însă, du-pă câteva minute, s-a trezit cu ea din nou la masă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: