Pe urmele lui Ogică

Câmpulungeanul Gabriel Zancu, foarte tânăr profesor de informatică la “Dragoș Vodă”, a obținut recent, după cum v-am informat, premiul cel mare al HBO și al Festivalului de Film Transilvania pentru scenariu de scurt-metraj. “Stânjenit întrucâtva de toată atenția care i se acordă” în ultima vreme, premiantul a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări. “Nu există nici o relație direc-tă între informatică, literatură și film”, ne-a răspuns la prima, “dacă mă exclud pe mine dintre ele”. Ne-a mărturisit că, de fapt, a început cu literatura, și nu cu informatica; Gabriel Zancu are chiar, ne-a direcționat el, câteva scrieri pe care (cu modestie, ca “neinițiat în domeniu”, dar premiat la Cluj, înaintea altora care… ) le consideră “bunicele”.
 

Pot fi găsite/citite pe un site…; vă lăsăm plăcerea să-l căutați, să-l descoperiți. Mai aflăm că “informatica și scenaristica au devenit, mai apoi, aproape concomitent…, preocupări de bază”. În ambele, are cam ace-eași “vechime”, dar încă învață… Și nu ascunde că “meseria de scenarist” a furat-o de la Ricciotto, moderator al atelierului de scenaristică de pe www.cinemagia.ro. Așa cum ne așteptam, scenariul de curând premiat nu este prima scriere de acest fel semnată Gabriel Zancu. E a patra și a fost concepută astfel încât să ia mințile juriului. Și așa s-a întâmplat: “Poate părea ciu-dat, dar când am început să lucrez la el am plecat cu ideea de a face ceva care să câștige. Bineînțeles, nu m-am așteptat ca ideea mea să prindă la juriu…”. De fapt, care este ideea?, am fost peste măsură de curioși. “Îmi vine greu să rezum în câteva cuvinte ac-țiunea din Cine se trezește de dimineață cade singur în ea . Aș putea spune doar că perso-najele principale, 3 tineri, au ideea de a-l răpi pe Stelian Ogică pentru a obține în acest fel numerele câștigătoare la loto… Dar oricât de trăsnită ar părea această idee, eu zic că dialogurile dintre cei trei sunt cele care dau o notă de origi-nalitate scenariului”. Deocamdată, ne-a mai in-format Gabriel Zancu, atât el, cât și scenariul sunt… în aș-teptare. “Poate sunt eu prea optimist. Mă așteptam să mă caute producătorii sau măcar persoane dornice să-l citeas-că. Până acum însă doar apro-piații, care au fost surprinși să descopere această latură a mea, și contracandidații mei au fost curioși să vadă această scriere. Vom vedea ce va fi de acum înainte”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: