Intransigență cu cei mici

Mai mulți parlamentari au, prin firmele lor, datorii de sute de miliarde de lei la buget. Alții sunt absolut cinstiți în raport cu statul, dar numai după ce au trecut printr-un proces de imaculare. Ei au devenit mai curați odată cu depunerea declarațiilor de avere, trecând propriile societăți pe numele rudelor. Pe de altă parte, numeroase, au de plătit mii de miliarde de lei la pușculița comună. Multe dintre acestea nu au mai cotizat la buget de ani de zile, iar acum nici măcar nu au de unde. De-a lungul anilor, finanțiștii s-au făcut că nu văd acest lucru, dând dovadă de o dubioasă lipsă de intransigență față de rău-platnici. De cele mai multe ori din rațiuni clientelare, partidele fiind fi-nanțate de debitorii respectivi, iar șefii de la Finanțe nefiind scutiți de simpatii politice. Așa se face că s-au dat amânări la plată și eșalonări peste eșalo-nări, până ce datornicii au de-venit pur și simplu insolvabili.
 

De aceeași toleranță nu se bu-cură însă persoanele fizice, cu această categorie inspectorii fiscali arătându-se de-a drep-tul inflexibili. Fermitatea lor s-a remarcat mai ales la calcularea impozitului pe venitul global, atunci când o cât de mică în-târziere la depunerea declara-țiilor a fost sancționată cu amenzi și penalități. O dată cu regularizarea impozitelor, unii dintre contribuabili s-au trezit că mai au de dus la Finanțe bani de acasă. Moment în care, s-au mustrat în gând de gre-șeala pe care au făcut-o decla-rând onești toate sursele de ve-nit. Cu aceștia, finanțiștii sunt neiertători, trimițând somații de plată și amenințări cu exe-cutarea silită. Neținând seama că majoritatea dintre ei și-au mai luat o slujbă doar pentru a supraviețui. Și mai ales de faptul că achitarea sumei respective le dă peste cap buge-tul familiei pentru cel puțin o lună de zile. Și dacă măcar ar fi vina lor, și nu a unor regle-mentării proaste, care au stat la originea calculării inexacte a dărilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: