O „afacere“ în RNP

Cumpărate cu 14 miliarde și revândute cu 90 miliarde

Ministrul Agriculturii, dl Gheorghe Flutur, a anunțat, sâmbătă, la Suceava, că va sesiza Parchetul Național Anticorupție (PNA) în legătură cu unele achiziții efectuate anul trecut de Regia Națională a Pădurilor (RNP), întrucât atât auditul Ministerului Agriculturii, cât și controlul Gărzii Financiare au depistat mari nereguli. Dl Flutur a informat, într-o conferință de presă, că, în urma auditului realizat de Ministerul Agriculturii și controlului efectuat de Garda Financiară a României, s-a constatat că trei firme bucureștene au achiziționat, cu 14 miliarde de lei, diverse cantități de cartușe, revolvere, tocuri de piele, cravate, ace de cravată, măști gaze, cizme cu bombeu metalic și costume pentru fasonatori, care apoi au fost vândute Regiei Naționale a Pădurilor cu suma de 90 de miliarde de lei.
 

El a arătat că, de exemplu, firmele respective au cumpărat cravatele cu 60.000 de lei bucata și le-au vândut RNP cu 5 milioane de lei, acele de cravată au fost cumpărate cu 10.000 de lei bucata și vândute cu 2,1 milioane de lei bucata, măștile de gaze au fost cumpărate cu 1,5 milioane de lei bucata și vândute cu 4,9 milioane de lei, cizmele cu bombeu metalic au fost cumpărate cu 260.000 de lei bucata și revândute cu 1,5 milioane de lei, costumele de fasonator au fost cumpărate cu 3,3 milioane de lei și vândute RNP cu 15,4 milioane de lei bucata, în timp ce revolverele au fost cumpărate cu 2,8 milioane de lei și vândute cu 14,7 milioane de lei bucata. Dl Flutur a mai spus că cele trei firme erau niște “SRL-uri nesemnificative”, care “s-au dizolvat subit” în data de 17 decembrie 2004, „înainte de a plăti anumite dări către stat”. El a apreciat că ceea ce s-a descoperit la RNP sunt lucruri “inimaginabile pentru un om normal în anul 2005” și și-a exprimat încrederea că instituțiile statului își vor face datoria. “Regia a cheltuit bani publici fără nici un fel de justificare, aș putea spune chiar fără să-i pese. Garda Financiară a verificat, mi-a făcut și mie o notă și ceea ce vă pot spune e că voi înainta la PNA aceste documente, pentru că nu putem să rămânem indiferenți la modul cum s-au cheltuit banii publici. Rezultatele verificărilor au întărit încă o dată suspiciunea pe care am avut-o atunci când eu i-am tras de urechi pe cei de la RNP. Auditul a verificat și a găsit același lucru plus faptul că nici măcar garanții nu au depus firmele respective, care nu erau decât niște SRL-uri nesemnificative. Lucrurile sunt foarte grave și sper ca instituțiile statului să-și facă datoria”, și-a exprimat convingerea ministrul.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: