Un bun semnal pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane

În perioada 12-14 iunie 2005, în stațiunea montană Durău, județul Neamț, a avut loc întrunirea Asociației Naționale a Comunelor din România (ANCR), sub președinția dlui Emil Drăghici, primarul comunei montane Vulcana – Băi, și vicepreședinția dlui Vasile Cozan, primarul comunei Panaci. La eveniment au participat primari din 6 județe: Iași, Botoșani, Bacău, Bistrița-Năsăud, Neamț și Suceava, ultimele având și zone montane în proporții importante. La invitația ANCR, președintele Forumului Montan din România, dl. prof. univ. dr. Radu Rey, a prezentat o chemare la solidarizare a consiliilor locale din zona montană – urmându-se experiența țărilor cu munți din Uniunea Europeană -, deosebit de documentată și nu lipsită de încărcătură emoțională, prin afilierea la Forumul Montan din România.
 

Acest organism nou, neguvernamental, în parteneriat cu instituțiile neguvernamentale, a fost agreat, recent, ca membru al Parteneriatului Montan Internațional (ONU/FAO). În răspunsul lor și ca manifestare de responsabilitate, toți cei 12 primari (de orientări politice diferite) din zonele de munte ale județelor Bistrița-Năsăud, Neamț și Suceava prezenți la întrunire s-au înscris ca membri ai Forumului Montan din România. Secretariatul FMR consideră că acesta este un bun semnal de început de drum pentru protecția și dezvoltarea durabilă a zonei montane, la care sunt așteptați să se solidarizeze, prin aderare la FMR, toți cei 745 primari din Carpații României. Totodată, Forumul Montan din România apreciază ca benefică Hotărârea Guvernul României din 15 iunie 2005, prin care se acordă, de la bugetul de stat, asociațiilor și producătorilor agricoli din zona montană un sprijin de 300 miliarde lei. Suma se acordă ca alocație de 60 la sută, inclusiv TVA, din prețul de achiziționare al mașinilor, utilajelor, instalațiilor agricole și de mică industrie, noi, care se vor livra asociațiilor și producătorilor agricoli din zona montană în anul 2005. Se au in vedere: cositori și greble mecanice, mori cu ciocănele, aparate de muls, tancuri de răcire pentru lapte ș.a. Forumul Montan din România are convingerea că practicarea unor politici montane diferențiate, pe specificul agriculturii montane și dezvoltării rurale, va continua în anii următori și se va amplifica corespunzător cu cerințele specifice dezvoltării montane durabile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: