„Lecții” de… cerșetorie

Nu este un lucru nou faptul că municipiul Suceava este „invadat” de cerșetori, care mai de care mai bătut de soartă și mai necăjit. E drept însă că mulți dintre „amărâții” care apelează la mila trecătorilor ar putea să muncească și să-și câștige altfel existența. Și, pentru că oamenilor care trudesc pentru o leafă nu prea le pasă de cei pe care-i știu a fi leneși, cerșetorii și-au dezvoltat o adevărată artă de a-i impresiona. Cel mai ușor de observat sunt “rutierii”, care și-au adjudecat intersecțiile. Țâncii ce își fac veacul pe străzi s-au orientat înspre acest „domeniu de activitate”, destul de profitabil. Un parbriz spălat cu ceva apă cu detergent, o rugăciune îngânată, din care nu se înțelege nimic, sunt plătite cu 10.000 – 20.000 de lei, pe care șoferul îi dă mai mult de rușine.
 

Niciodată nu este destul, iar după ce șoferii fac mărinimoasa faptă, se aleg cu adevărate „pomelnice” de înjurături pentru… nesimțirea de a fi luat în râs pe “necăjitul” de la intersecție. Vai de șoferițele care sunt „neinspirate” și își lasă geamurile mașinii deschise în timp ce opresc la intersecție… Dacă nu le oferă „rutierilor” bani suficienți, riscă să se trezească cu un jet de apă pe față. „Să le mai dau bani? Nici vorbă. Mulți dintre ei sunt niște nesimțiți. Omul le dă cât are sau cât poate. Niciodată nu sunt mulțumiți. Eu m-am trezit cu jetul de apă între ochi pentru că nu aveam să le dau bani”, ne-a spus Liliana B. (32 de ani, suceveancă). În fața sediului Pașapoartelor își face veacul un alt cerșetor, căruia, de cel puțin 8 ani încoace, îi moare câte un copil sau o rudă pentru care nu are bani de înmormântare și este „nevoit” să apeleze la mila trecătorilor. De remar-cat este faptul că „sărmanii” au o ima-ginație foarte bogată și expresia feței bine conturată pentru a învinge „con-curența”, pe de o parte, și, pe de alta, pentru a-i determina pe suceveni să le întindă din milă bani. Cerșetorii șarlatani sunt adevărați vânzători de povești. „Mulți dintre ei sunt niște es-croci. M-am săturat să le ascult poveștile. Nu poți sta în tihnă să bei o be-re la o terasă, fără să vină vreunul și să-ți povestească cât de necăjit este. La muncă cu ei, că sunt ditamai… oa-menii”, și-a exprimat indignarea Sergiu Ionuț, un tânăr în vârstă de 24 de ani, în timp ce se afla „la o bere” pe o terasă din centrul municipiului reședință de județ. Dacă trece jumătate de zi și nu se aleg cu nimic, cerșetorii recurg la… planul B. Fără o mână sau un picior, trecătorii sunt mai ușor de înduplecat. Așa că „victimele sărăciei” adoptă poziția necesară provocării milei trecătorilor sau fac uz de fel de fel de șiretlicuri pentru a ajunge la inima sucevenilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: