Amendamente la pachet

Dna Mirela Adomnicăi, deputat PSD de Suceava, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că modificările aduse legilor privind reforma în justiție pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament sunt în contradicție cu prevederile constituționale și încalcă principiilor fundamentale ale independenței magistraților. Neconsituționalitatea este regă-sită de dna Adomnicăi în faptul că ministrul justiției poate exercita, din proprie inițiativă, control asupra procurorilor în ceea ce privește maniera în care își îndeplinesc atribuțiile de serviciu. Domnia sa a precizat că în noul pachet legislativ conceptul de magistrat nu se mai regăsește.
 

„Stupefiant este faptul că ministrul justiției propune abrogarea prevederilor ce interziceau magistraților să se subordoneze scopurilor și doctrinelor politice, ceea ce amplifică imixtiunea politicului în actul de justiție. Mai mult decât atât, parchetele ies practic de sub autoritatea Con-siliului Suprem al Magistraturii, în mod neconstituțional, ceea ce le îndreaptă în final spre o altă putere de stat, executivul, încălcându-se principiul separației puterilor în stat și plasând astfel sistemul judiciar din România în si-tuația normativă existentă anterior apariției Legii 82/1992, de natură să blocheze armonizarea legislației interne cu cea comunitară”, a explicat deputatul. Domnia sa a mai făcut referire și la con-dițiile din clauza de salvgardare care se referă la apli-carea legilor și a explicat că social-democrații nu pot fi de acord cu reglementările care vin în contradicție cu dispo-zițiile constituționale și cu promisiunile făcute de România Uniunii Europene. „Legislația adoptată de guvernarea PSD a instituit bazele sepa-rării justiției de puterea poli-tică, iar legile pe care le pro-pune actuala guvernare creează posibilitatea ca magistrații să fie schimbați după bunul plac al puterii politice. Este un risc enorm, pe care Puterea și-l asumă, privind ne-îndeplinirea criteriilor de aderare, dar este un risc care ne privește pe toți”, a declarat dna Adomnicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: