La „blocul groazei“ și vizavi

Spirite încinse din lipsa apei

De patru zile, locatarii blocului 48 A („blocul groazei”, cum a fost botezat, unde stau cu chirie la Primărie unii dintre cei mai nevoiași suceveni), dar și cei de la Zimbrului 10 (Asociația de locatari/proprietari 62), sunt siliți să se spele care unde apucă. Apa caldă, dar și rece – sistată iremediabil, de la Termica și Acet. „Apă caldă, înțelegem să nu ne dea, dar apă rece? E un focar de infecție peste tot”, ne-a spus profesorul Doru Vieru. Mai grav, însă, este faptul, confirmat de majoritatea cetățenilor, că, decât să care apă cu hârdăul, de la o pompă situată la 100 m, pentru veceu, mai bine își fac nevoile în pungă. Care pungă…. Oameni.
 

O documentare la fața locului… Copii jucându-se printre… nevoi, copii nespălați sau spălați numai Dumnezeu știe cum, cu apă minerală, vorba unui locatar, „cucoane”, culmea!, coafate, refuzând să „dea interviuri”. Un ghetou în toată regula, acceptat de toți. Blocul 48 A arată, cum știți, cu toate promisiunile Primăriei, jalnic. Ca după război. „Sinistrații” din areal, cu datorii imense la „mama Termica și la tata Acet”, subzistă. E o minune dumnezeiască, probabil, că majoritatea, neavând locuri de muncă stabile, iar unii – nici măcar locuri de muncă, au un acoperiș deasupra capului. În peisaj, l-am găsit pe cenzorul consiliului administrativ al Asociației 62, Cristi Cojocaru, care ne-a declarat: „Sunt datorii imense ale locatarilor. Aproape 500 de milioane. Pe de o parte, înțelegem ACET-ul, Termica, dar, pe de altă parte, înțelegem și oamenii. Sunt care își plătesc la mia de lei datoriile la asociație. Sunt alții care nu-și permit sau, rușine lor!, care pur și simplu nu vor. Totuși, nu e corect să sufere ceilalți. Cineva va trebui să ia pisica de coadă”. Familia Florin Balan: „Cine e dator să-ți dea apă? Mergi într-o zi, mergi a doua zi, îi iei apă de la fântână, de la pompa din curte, dar nu poți merge în fiecare zi. Avem copii, e vară, e cald!” „Eu nu sunt de acord cu politica ACET. De ce să-mi ta-ie mie apa? De ce nu se comportă toți normal? Salariu, de la patron, îl vrei la timp? Da. Îl iei. Atunci, de ce nu plătești dările? Trebuie contorizare separată. Nu, tataie, nu mai merge așa”, ne-a declarat Vasile Todică. Un alt cetățean, Nicolae Rotaru, ne-a spus că „tehnic, s-ar putea realiza de-branșarea numai a rău-plat-nicilor, dar că nu există vo-ință”. Până una-alta, l-am con-tactat telefonic pe managerul ACET, Ștefan Groza, care a declarat scurt și cuprinzător: „Înțelegem situația, dar, dacă nu plătesc, nu primesc ser-viciul de care ar trebui să beneficieze”. Ieri, după documentare, la 100 m de blocul groazei, apă din belșug. La fântâna arte-ziană din intersecția Mără-șești, lângă Catedrala în con-strucție de vreo 10 ani, loca-tarii culegeau, de zor, care mai de care, cu găleți și găletușe, stropii oferiți de municipa-litate pentru agrement.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: