Singurul lustragiu din Suceava are cu ce se lăuda

În centrul municipiului reședință de județ, lângă peretele unei farmacii își face veacul singurul lustragiu din Suceava. Petrea Hangaleț are 55 de ani, este căsătorit și are 7 copii “puși deja la casele lor”. În urmă cu 10 ani, bărbatul s-a îmbolnăvit, nemaiputând să depună efort fizic. “Am lucrat la «Străduința», dar m-am îmbolnăvit și nu mai pot munci. Străbunicii, bunicii și părinții mei au fost lustragii, așa că am avut de la cine învăța meserie”, ne-a spus bărbatul. În fiecare dimineață, dacă nu plouă și vremea este frumoasă, în jurul orei 8.00, Petrea pleacă de acasă cu lada și instrumentele în spinare pentru a curăța pantofii sucevenilor. Se instalează în locul pentru care i-a fost elibe-rată autorizație de la Primărie și-și așteaptă clienții.
 

“Vin dimineață, la 8.00, dacă afară-i cald, și mă așez unde-mi este locul de 10 ani încoace. Aștept clienții, mulți dintre ei îmi știu deja tariful, 10.000 de lei costă tot ritualul”, a spus lustragiul. Instrumentele bărbatului sunt aranjate frumos pe lângă ladă. Peria din păr de porc, cremele pentru pantofi, cârpele pentru lustruit și, mai nou, siliconul sunt doar câteva dintre obiectele pe care le folosește. Petrea Hangaleț susține că meseria acesta nu este bănoasă, el câștigând în zilele bune nu mai mult de 200.000 lei, însă bărbatul este mulțumit de ceea ce face și nu-i este rușine să muncească, deși gurile rele îl mai sâcâie. “Nu-mi e rușine să muncesc. De ce să-mi fie? Câștig și eu o pâine, uneori mai albă, câteodată mai neagră. Trecătorii care nu sunt obișnuiți cu mine se uită chiorâș și vorbesc aiurea. Dar eu nu-i bag în seamă, pentru că-mi place să muncesc. Oamenii sunt mulțumiți după ce pleacă de la mine. Au papucii curați și uneori îmi mai lasă și bacșiș”, a adăugat bărbatul. Nea Petrea, așa cum îl strigă cunoscuții, are cu ce se lăudă. Cei 7 copii ai lui sunt la casa lor, iar pe la el au tre-cut atât actualul, cât și fostul edil-șef al Sucevei. “Păi copiii sunt la casele lor. Despre mine nu pot să zic decât că mai toată lumea mă cu-noaște. Le-am făcut pantofii atât fostului pri-mar, cât și dlui Lungu. S-au comportat obișnuit”, a mai spus lustragiul. Singura teamă pe care bărbatul o are este legată de vremea ca-pricioasă, care-i alungă adesea clienții.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: