O carte pe care o așteptam: „Totul pe roșu“

A apărut în anul 2004 și a ajuns la noi, mulțumită mamei autorului, din câte am aflat, volumul de versuri intitulat “Totul pe roșu”, Editura Vinea, București, semnat de Radu Tudor Ciornei. Despre Radu Tudor Ciornei – despre poetul sucevean ce se află de ceva vreme în Statele Unite, unde își pregătește un docto-rat în medicină – am mai vor-bit în aceste pagini, dar poate prea puțin, mult prea puțin, de vină fiind, probabil, doar Oceanul ce stă între noi. Cine a dorit și până acum să se familiarizeze cu versurile sale a putut-o face însă și pe site-ul Poezie.ro (unde l-am întâlnit și noi, în postură de lider, de autor foarte citit și, mai mult, de sfătuitor în ale poeziei al tinerilor condeieri), unde este cunoscut drept Nexus și spune că “Somnul cu vise e ca o călimară plină. Dar numai poeții își pot adăpa tocul în ea”, apoi chiar pe NordLitera (unde, de când a fost publicat – în urmă cu vreo 2 ani – este, constant, cel mai citit poet).
 

Radu Tudor Ciornei, parcă prea modest, spune despre el doar că s-a născut la Suceava în toamna lui 1971, a absolvit actualul CN “Ștefan cel Mare”, apoi Universitatea de Medici-nă din Iași, iar acum este doc-torand la Universitatea din Kentucky; a câștigat “ceva pre-mii literare”, a fost “publicat în reviste de limba română din USA și din țară”. Iar volumul “Totul pe roșu” a venit, iată, din tipar, ca premiu al Festi-valului Național “Ion Vinea”, ediția a XIV-a, București, fiind distins cu Marele premiu pen-tru debut în poezie. Volumul a și fost lansat, la începutul acestui an, la Iași, la Muzeul Literaturii Române, la lansare venind și Nicolae Tzone, redactorul cărții și directorul editurii ce a realizat-o. Până la o cronică a volumului, vă mai spunem despre el că este o carte serioasă de poezie, și prin conținut, și prin dimen-siuni (aproape 200 de pagini), ce poate constitui un reper în poezia românească a momen-tului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: