Radu Tudor Ciornei

Nimeni nu pleacă în America pentru ca să scrie poezii. Ca să devină poet. N-a făcut-o nici Radu Tudor Ciornei. Visând de mic să aline suferința, a urmat Medicina la Iași. Dar, la ora absolvirii, știa deja că răspunsurile pe care le căuta țineau de însăși rădăcina ei. De cea mai profundă intimitate a structurii viului. Din punct de vedere material și afectiv, în Suceava natală, în România natală, Radu Tudor Ciornei avea totul. Ceea ce îi lipsea aici era performanța atinsă în America în cercetarea suferinței la nivel molecular. De aceea a ajuns acolo, doctorand al Universității din Kentucky. La 33 de ani, traseul tânărului cercetător în științele medicale era de-acum conturat.
 

Este, mai exact, fiindcă Radu Tudor Ciornei se află încă în spațiul misterios și tensionat al vârstei hristice. Iar din el, poate printr-o coincidență neîntâmplătoare, cum numai viața e în stare să scrie, chiar de Înălțare a plecat spre noi prima sa carte, încununată cu marele premiu al Editurii Vinea din București. Nu știu dacă poezia îl ocrotește pe Radu Tudor Ciornei de arșița suferinței pe care o generează prea marea apropiere de suferință. Sau e o modalitate complementară de a o studia. Ori o componentă esențială a răspunsului pe care oamenii îl așteaptă de la medic. Știu însă că debutul lui Radu Tudor Ciornei este remarcabil și îl așază cu fermitate în rândul din față al poeților tineri din Bucovina. Cartea se intitulează „Totul pe roșu” și este dedicată Profei de română. Adică, Mamei, în stilul înșelător non-șalant al unora din versurile sale, fulgerări la suprafața unei poezii grave și profunde.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: