Olimpicii de la „Petru Rareș“ învață mult și repede

Conducerea Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava i-a prezentat ieri pe cei 17 elevi laureați ai olimpiadelor naționale din acest an, care, prin rezultatele lor strălucite, situează instituția printre primele din județ în ceea ce privește numărul premiilor. Efortul lor este cu atât mai lăudabil cu cât ei au rezultate foarte bune la toate disciplinele pe care le studiază la școală, a remarcat directoarea colegiului, prof. Daniela Dungeanu: „Pentru mine este în continuare un mister cum rezistă ei la așa un volum uriaș de muncă, ținând pasul și la celelalte discipline, unde au note bune, pentru că nimeni la ore nu-i favorizează că sunt olimpici. Vin la școală, lucrează aici 7 ore pe zi, învață bine la toate obiectele, iar pe de altă parte lucrează și acasă. Chiar începând cu 15 septembrie se pregătesc pentru olimpiade și pentru concursurile județene și naționale, care încep deja în octombrie, cum este cel de matematică”.
 

Olimpicii de la „Petru Rareș” au obținut două premii I, 3 premii II și 11 mențiuni la olimpiadele școlare, faza națională. Dintre aceștia, unii au fost laureați și în anii trecuți: Daniel Păsăilă, clasa XI-a, care a obținut, în 2004, medalia de aur la informatică Olimpiada Internațională Multidisciplinară de la Iakuția, Rusia. Daniel a ocupat locul II la olimpiadă în acest an și s-a calificat în lotul național lărgit. După ce se va în-cheia anul școlar, el va pleca la Sibiu, unde va avea loc o a doua probă de baraj pentru olimpicii naționali, în urma căreia primii 4 vor participa la Olimpiada Internațională de Informatică, iar ceilalți 4 la Balcaniada de Informatică. Olimpici cu „state” mai vechi” sunt și Lucian Ioniță, clasa a X-a, care s-a clasat pe locul II la informatică, anul acesta, a-nul trecut el obținând premiul I; Alexandra Cojocaru, care încheie acum clasa a XII-a și, deși este laureată a olimpiadei de română – mențiune în 2005, medalie de aur anul trecut, la Concursul Interna-țional „Mihai Eminescu” –, ne-a precizat că va da examen la Politehnica bucureșteană, Facultatea de calculatoare; Raluca Andreea Schumacher, clasa a XI-a, mențiune la franceză în 2005, premiul I în 2003 și III în 2004; Agnezia Mudrag, clasa a XI-a, premiul III pe țară la germană, anul acesta, același premiu anul trecut; apoi, Mihai Maruseac, mențiune la fizică, Loredana Vamanu, mențiune, tot la fi-zică, și Andrei Costea, men-țiune la informatică. Despre acesta din urmă, directoarea școlii ne-a precizat că a ob-ținut premiul I la olimpiadele județene de matematică și informatică și a participat la fazele naționale ale ambelor, deși au fost organizate cam în aceeași perioadă, și a trebuit să străbată de 2 ori, în timp foar-te scurt, distanța dintre Bis-trița și Galați, unde au avut loc. Pentru prima oară la faza națională a unei olimpiade s-au aflat Sabina Răceanu, clasa a IX-a, care a obținut premiul I la germană, Andrei Sauciuc, clasa a X-a, premiul I la is-torie, Bogdan Grigore, clasa a X-a, premiul II la latină. Cu mențiuni au fost recompen-sați Gabriela Teona Boteanu, clasa a VII-a, Andreea Novac, clasa a IX-a, și Claudia Vlăgea, clasa a XI-a, toate trei la ro-mână, Andrei Merchea, clasa a X-a, franceză, Irina Prodan, clasa a IX-a, fizică, Ionuț Ban-dol, clasa a X-a, istorie. Colegiul Național „Petru Rareș” își va celebra toți olimpicii în cadrul serbării de sfârșit de an școlar. Totodată, ei vor fi recompensați cu bani de către Primăria Suceava, pe 26 iunie, de Zilele Sucevei. Într-o discuție față în față cu olimpicii acestui colegiu, mulți dintre ei au comentat faptul că valoarea premiilor obținute la olimpiade, acor-date de ministerul de resort, este foarte mică; noroc că unii sponsori au plusat și, astfel, au primit mai mult, peste plafonul alocat. Ei au ținut să ne asigure că nu sunt niște to-cilari, ci au timp să se și dis-treze, „mai mult decât colegii noștri, pentru că învățăm repede”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: