Strategii împotriva amenzilor

> Chiar dacă știu că au greșit, angajatorii contestă sancțiunile în instanță, urmărind să scoată cât mai târziu posibil banii din buzunar > Aceștia aduc și folosesc tot felul de argumente și artificii legale, procesul durând luni sau ani de zile Angajatorii folosesc orice posibilitate legală pentru a scăpa de sancțiunile date de inspectorii de muncă. Afirmația a fost făcută de șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Mihai Airinei, care a declarat, într-o conferință de presă, că majoritatea celor sancționați caută, și găsesc, tot felul de motive pentru a nu plăti amenzile aplicate. Spre exemplu, patronii spun că nu este adevărat că întrețin mun-ca la negru, muncitorii prestând la ei doar de o zi-două. „Se leagă inclusiv de forma procesului-verbal de constatare-sancționare, de existența unui viciu de formă, solicită și aduc martori, reușind, astfel, să influențeze cursul procesului.
 

Totuși, este o formă legală de atac, de care agenții economici pot uzita”, a spus dl Airinei. În anul 2005, ITM a fost parte în 61 de litigii de muncă. Un număr de 33 de hotărâri ale instanței au fost date în favoarea instituției de muncă, contestațiile agenților economici fiind respinse. În alte 18 cazuri, sancțiunea con-travențională a fost înlocuită cu avertisment, în timp ce, în altele 10, amenzile date de inspectorii de specialitate au fost anulate. În aceste din urmă situații, ITM a înaintat recurs, însă, de regulă, anga-jatorii nu se lasă și procedează la fel. Așa se face că procesul durează luni sau ani de zile, patronii, chiar dacă știu că au greșit, urmărind să scoată cât mai târziu posibil banii din buzunar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: