La Librăria Scriitorilor, frumoase aduceri aminte și frumoase poeme dintr-o carte amară

Miercuri, 1 iunie 2005, la Librăria din Suceava a Uniunii Scriitorilor, „Scriitorul citește”, manifestarea lunară organizată sub egida Uniunii de Societatea Scriitorilor Bucovineni (parteneri media ziarul „Crai nou” și revista electronică „NordLitera”) a fost consacrată în prima ei parte comemorării Ioanei Nistor și s-a desfășurat în ambianța specială creată, cu sprijinul fiului artistei, ec. Bogdan Budeanu, și al tatălui său, ing. Romeo Budeanu, de o tapiserie a Ioanei, de portretul pe care i l-a făcut Doina Catargiu (portret așezat între suave flori de nu-mă-uita și flacăra unui mac) și de o mapă cu grafică, reproduceri, fotografii vorbind despre Ioana Nistor. Pentru că au prețuit-o, au evocat-o, au citit poeme în amintirea ei Eugen Dimitriu, Dumitru Oniga, L.D. Clement, Onu Cazan, Ion Beldeanu, Rodica Iordache și semnatara acestor rânduri. Au răsunat, pentru Ioana, versuri de Mihai Eminescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Radu Gyr și Leonida Lari.
 

Ioana Nistor, artistă a Cetății, Ioana Nistor mândră de condiția ei de artist român, de istoria neamului, Ioana Nistor, prietena scriitorilor, Ioana Nistor, fiică a Bogdăneștilor (unde a și înălțat primul monument dedicat slujitorilor școlii) a reînviat pe pânza subțire a cuvintelor, stârnind bucurie că a existat, tristețe pentru că a plecat și alinare prin ce a lăsat în urmă. Între altele și o veritabilă comoară pe casete video (precum „inventarul” personalităților din cimitirul Tâmpești, centenarul Aurel Băieșu de la Fălticeni, la care s-a referit Eugen Di-mitriu), care, s-a spus, ar merita să fie scoase la lumină, puse în valoare, înainte ca să le irosească amânările, întâmplările. Ca întotdeauna, un moment aparte al manifestării l-a constituit și de data aceasta microconcertul realizat cu sprijinul Liceului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Protagoniștii ultimei părți a manifestării au fost poetul Ion Beldeanu și cea mai recentă carte a sa, Starea de vid (apărută la editura suceveană Lidana). Evenimentul a avut și o anume încărcătură afectivă, dat fiind că autorului – nu numai președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, redactorul-șef al revistei „Bucovina literară”, dar și conducă-torul Reprezentanței Suceava a Uniunii Scrii-torilor din România –, i se datorează în bună măsură existența acestei librării în Suceava. Să sperăm, s-a spus, că, sprijinită de Uniune, de autoritățile locale, de edituri și de iubitorii de carte, ea va găzdui și de acum înainte asemenea manifestări, de care și Suceava, și sucevenii au încă nevoie. Impresiile, pozitive, despre carte ale lui Emil Satco (aflat la Vatra Dornei, la lansarea extraordinarei sale Enciclopedii), așternute pe hârtie, au fost împărtășite celor prezenți de fiica sa, Alis Niculică. De asemenea, o lectură interesantă, degajând tot impresii pozitive, a făcut vo-lumului Starea de vid L. D. Clement, care a povestit și despre preferința (în fața raftului cu scriitori bucovineni) pe care a arătat-o acestei noi cărți a lui Ion Beldeanu o româncă din Canada, Dorina Baston, căreia timpul și dis-tanța nu-i șterseseră din minte plăcuta amintire a versurilor poetului sucevean. În încheiere, Ion Beldeanu a vorbit despre Starea de vid ca despre o sumă a unor dezamăgiri, a unor meditații asupra timpului pe care îl trăim. Dar și despre speranța ieșirii, depășirii stării de vid. După care a citit frumoase poeme din cartea sa amară. DOINA CERNICA Au cântat la ghitară Aluncărițe Marius, Loghin Gabriela, Jăduc Raluca și Băițan Ștefănica, elevi ai profesorilor. Daniel Dragomirescu. Ilie Zugrav, care au venit din timp, ca să repete, cu prof. Marius Țâmpău, și au plecat apoi în grabă, ca să ajungă la vreme la concertul organizat de liceu, în cinstea lui 1 Iunie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: