Festivalul Literar de la Udești

Festivalul național de poezie și proză scurtă de la Udești a ajuns, iată, la cea de-a X-a ediție. Din întreaga țară au intrat în concurs, de această dată, aproape 100 de tineri creatori de literatură (61 la secțiunea poezie, 25 la proză), iar publicul va afla care dintre ei sunt laureații duminică la prânz, la Udești. Juriul, condus de criticul literar Adrian Dinu Rachieru – Carmen Vernica Steiciuc, L.D. Clement, Alexandru Ovidiu Vintilă (poezie), Onu Cazan, Emil Satco, Marcel Mureșeanu (proză) –, va decide în cursul dimineții de sâmbătă (neștiind încă decât punctajele și moto-urile sub care s-au înscris concurenții) clasamentul final (așadar, pozițiile pe podium, premiile acordate de reviste).
 

Se știe sigur însă că, alături de organizatori, în acordarea de distincții, sunt revistele “Bucovina literară” de la Suceava, “Ardealul literar” de la Deva, “Poesis” de la Satu Mare, “Dacia literară” de la Iași, “Filarmonia” de la Cluj-Napoca, “Ateneu” de la Bacău, “Mișcarea literară” de la Bistrița și, nu în ultimul rând, ziarele “Crai nou” și “Monitorul de Suceava”, ca și revista online de cultură “NordLitera”. Așadar, duminică la prânz, laureații și oaspeții festivalului vor face, mai întâi, ca întot-deauna, un popas comemorativ în cimitirul udeșean, la mor-mântul poetului și ziaris-tului Con-stantin Ștefuriuc. Imediat după a-ceea, în curtea primi-toare a casei memoriale Eusebiu Camilar, va avea loc festivitatea de premiere a celei de-a X-a ediții a festivalului. Prilej de a-i cunoaște pe premianți în ie-rarhia lor, dar prilej și de a ne aminti de concurenții ediției trecute, prin intermediul vo-lumului “Caiete udeștene” și a realizatorilor săi de la Centrul de Creație Suceava. De asemenea, prilej de a avea aproape cărți și autori care, de altfel, în această perioadă, fac un adevărat tur al județului: “O viață ca oricare al-ta” și “Ogor înțelenit”, de Dio-nisie Odișteanu (dar îngrijite de urmașul său, udeșteanul Mircea Motrici), “Universitatea din Cer-năuți în perioada interbelică”, “Datina, Biblia românilor”, de Ion Drăgușanul, “Nu întrebați caii sau Ultima zi a singurătății”, a humoreanului dispărut dintre noi George Gavrileanu. Așadar, duminică, timpul literaturii românești tinere se măsoară la Udești, dar și vârstele profunde ale scrisului în Bucovina.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: