Magistrații suceveni s-au pronunțat

Proiectele de modificare a legilor reformei judiciare – respectiv legea organizării judiciare, a statutului magistraților și a Consiliului Superior al Magistraturii, precum și observațiile în legătură cu acestea, semnalate de Asociația Magistraților din România, au fost discutate în Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Suceava ținute la finele săptămânii trecute.
 

Unanimi în scrutinul preliminar, magistrații suceveni au aprobat soluțiile AMR, cu precizarea că „cea mai potrivită metodă de numire în funcții o reprezintă susținerea unui concurs, și nu alegerea în cadrul adunărilor generale de profil”. Judecătorii Curții de Apel au avut și propriile lor amendamente, hotărând, în marea lor majoritate, că: numirea și revocarea șefilor de parchete și de instanțe de către Președintele României reprezintă o încălcare a independenței justiției și separației puterilor în stat (34 de voturi pro, 2 împotrivă); numirea Procurorului General al României și a celui al PNA la propunerea ministrului justiției, în loc de CSM, reprezintă o imixtiune a politicului în domeniu (34 – pro și 2 contra); se impune menținerea prevederi-lor potrivit cărora magistraților nu le este permis să comenteze sau să justifice în presă hotărârile sau soluțiile date în dosarele rezol-vate de ei (33 pro, 3 – contra) șamd. Judecătorii de la Suceava au hotărât, de asemenea: „Criticile enunțate de Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție privind modificările legislative propuse de ministrul justiției corespund opiniilor magistraților (31 de voturi pro, 5 contra)”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: