O baie și o găină pot face 4 suflete fericite de Paști

După podul de cale ferată din cartierul Burdujeni, vizavi de benzinăria “OMV”, un canal a devenit casă pentru patru suflete, printre care și un copil de 12 ani. Acești oameni nu așteaptă cu bucurie Sfintele sărbători de Paști și nici măcar ziua de mâine, pentru că viața nu le mai oferă nimic bun. Un pat improvizat pe o bucată de tablă, o plapumă găsită într-un container de gunoi, câțiva cartofi împrăș-tiați într-o cutie de carton și alte mici nimicuri constituie averea sărmanilor. Cei patru locuiesc aici încă din luna decembrie a anului trecut, când și-au vândut casa din Ițcani pentru a-și achita datoriile.
 

Cristi Șroboteanu, unul dintre “locatari”, ne-a povestit că nu a fost niciodată la școală și că nu știe nici mă-car câți ani are, însă nu con-cepe să cerșească. “Locuiesc în canal cu Culai și Bălătoaia. Ei au un băiat în vârstă de 12 ani, care stă mai mult la mă-tușa lui, pentru că are casă. Stăm împreună de la Crăciun, când și-au vândut ei casa. Nici unul dintre noi nu cerșește. Strângem cartoane și fier de la gunoi, pe care le vindem a-poi. Un kilogram de carton costă 700 lei, iar pe zi câștig cam 100 de mii de lei. Eu nu știu să scriu, să citesc, habar nu am câți ani am, pentru că nu am fost la școală. Mă ajută un unchi de-al meu să vând și să încasez banii”, ne-a spus tânărul. Cristi ne-a povestit că viața lor este grea, și pentru ei nu există alternative. Mănâncă ce pot, în general borș de car-tofi sau fasole; au uitat ce gust mai are carnea, deoarece nu au mai mâncat așa ceva din va-ra anului trecut. “Seara, când ne adunăm cu toții, facem câte ceva de mâncare. De obicei, cartofi sau fasole. Gustul căr-nii nu mai știu care este. Am mâncat o găină anul trecut, în vară. Pentru Paști vom face un borș cu fasole, dac-om avea bani”, a mai spus Cristi. “Oa-menii străzii” își doresc pen-tru sărbătorile Pascale să aibă măcar posibilitatea să facă o baie și să participe, alături de cei care se bucură de căldura unui cămin și a unei vieți nor-male, la slujba de Înviere. “Stau în canal și nu am făcut baie de la Crăciun. Pur și simplu nu am avut unde. Mi-aș dori să fac și eu o baie, să fiu curat la slujba de Înviere, să nu se mai uite lumea la mine. Știu că sunt murdar, vreau să mă spăl, dar nu am unde”, s-a plâns Cristi Șro-boteanu. Viața este foarte grea pentru acești bătuți de soartă. Gerul era cât pe ce să-i omoare, no-rocul lor au fost țevile de ter-moficare, care trec prin canal și care le-au ținut de cald. În canal, alături de șobolani, “oamenii străzii” dorm, mă-nâncă și trăiesc o viață departe de a fi normală. “Muncim și vrem și noi o viață mai bună. Aș face orice pentru ca cineva să mă angajeze. Știu să fac de toate. În canal mi-a fost teamă să stau la început, pentru că sunt tare mulți șobolani. Da-că-i vezi cum înoată… Acum m-am obișnuit. Aștept să înflorească florile, voi face cu-rat în «casă» și voi pune și cîteva flori ca să miroasă bi-ne”, a adăugat Cristi. Locatarii celor cîteva blocuri aflate în zonă susțin că nu știu nimic despre “vecinii” lor și tocmai din această cauză nu le-au o-ferit până acum nici o mână de ajutor. “Habar nu aveam că acolo locuiește cineva. Cred că stau de puțin timp, pentru că altfel îi observam pînă acum. Dacă știam că nu au nici ce mânca, le aduceam eu un blid de mâncare, că doar nu mă costa mare lucru”, ne-a spus Irinel Sauciuc, unul dintre locatarii din zonă. În secolul XXI, semeni ai noștri au ajuns să trăiască prin ca-nale, lipsiți de educație, ne-putând decât să spere că mâine vor avea ce mânca și că hrana lor nu o vor împărți cu șobo-lanii…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: