Șarpante periculoase

La Fălticeni, cele mai multe șarpante amplasate pe blocurile de locuințe nu respectă nici cele mai elementare norme de disciplină în construcții. Această situație este simțită din plin în anotimpul rece, când trecătorii se trezesc cu bucăți de gheață în cap sau acoperiți de mormane de zăpadă când merg liniștiți pe trotuar ori cu mașinile parcate lângă bloc boțite de cantitățile mari de zăpadă care alunecă de pe acoperiș. Mai mult decât atât, și aspectul municipiului are de suferit, pe unele blocuri fiind construite adevărate vile, fără a se respecta normele arhitectonice impuse de planurile de urbanism.
 

Fostul șef al Comisiei de urbanism a Consiliului Local din legislaturile anterioare, Dan Dascălu, care a sesizat și a adus la cunoș-tința executivului local, în decursul anilor, în ședințele deliberativului, aspectele negative create de construcțiile ilegale de șarpante, ne-a spus că „pe lângă aspectul inestetic, unele fiind acoperite cu tablă, altele cu azbest, unele aflându-se pe un apartament, altele pe două și altele pe toată scara, unele șarpante sunt adevărate pericole publice. La un vânt mai puternic, acestea vin pe stradă, pentru că sunt prost ancorate”. Și viceprimarul Sabin Ghilea recunoaște că cele mai multe șarpante construite în urmă cu 4 – 5 ani sunt făcute fără nici o autorizație, iar intrarea în legalitate este foarte anevoioasă. „În legislatura anterioară, șarpantele s-au făcut cu autorizație de construcție și certificat de urbanism. E drept că au mai fost și cazuri în care nu s-a respectat autorizația, dar acestea au fost foarte puține” – a declarat Sabin Ghilea. În urma sesizărilor unor cetățeni din muni-cipiul Fălticeni privind degradarea pereților blocurilor de locuințe, din cauza construcțiilor de șarpante care nu sunt prevăzute cu jgheaburi de colectare și dirijare a apelor meteorice, deliberativul local a decis luarea unor măsuri de prevenire și stopare a acestui fenomen, care constituie un pericol real pentru mijloacele materiale din apropierea construcțiilor. Începând din luna mai, a fost stabilită ca obligație a proprietarilor de șarpante de la blocurile de locuințe din municipiul Fălticeni montarea de jgheaburi de colectare și de scur-gere dirijată a apelor meteorice. Cei care nu vor respecta această prevedere vor fi sancționați cu amendă între 3 și 5 milioane de lei. Rămâne să vedem cum vor proceda proprietarii șar-pantelor pentru a da jos azbestul sau tabla de pe construcții pentru a-și monta jgheaburile și aruncătoarele de apă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: