Pendul, eclipsă, perturbații

Participare românească la primul experiment global privind comportarea unui Pendul Foucault în timpul unei eclipse de soare Așa cum știu împătimiții cerului și ai astronomiei, pe 8 aprilie 2005 a avut loc o eclipsă inelară de Soare, vizibilă doar în zona Americii Centra-le. Prilejul a fost din plin fruc-tificat de un grup de cercetători aflați în țări diferite, Columbia, Panama, Malaysia și România, care, propunân-du-și să studieze influența perturbațiilor gravitaționale asupra unui Pendul Foucault cauzate de trecerea discului Lunii peste discul Soarelui (informații despre acest program pot fi găsite pe Internet la: http://www.allais.info.com), au organizat un experiment internațional în care România și-a aflat locul de-acum meritat prin cercetările profesorului Dimitrie Olinici, de la Planetariul Suceava. Și de data a-ceasta, în România cercetările s-au desfășurat sub conduce-rea sa și au avut loc în trei puncte diferite, la Suceava, Cacica și Iași.
 

La Cacica, experimentul a fost plasat în celebra Sală de Dans a vechii Saline Cacica (devenită unul din cele mai neobișnuite și atractive obiective turistice din Bucovina), la adâncimea de 40 m, cu un pendul cu lungimea de 4,75 m și masa de 6 kg. La Suceava, determinările au fost făcute în holul Pla-netariului de către Doina Trihub (salariată la aceasta in-stituție), cu un pendul cu masa de 7,5 kg și lungimea de 2,64 m, iar la Iași, de către Ștefan Bogdan Olenici masterand la Facultatea de Fizică a Universității „Al.I. Cuza”. Deoarece în timpul eclip-sei, la noi a fost noaptea, ex-perimentele românești s-au realizat între orele 21,00 seara și 3,00 dimineața, trei nopți la rând: 7/8, 8/9 și 9/10 a-prilie 2005. Rezultatele preliminare, ne-a spus prof. Dimitrie Oli-nici, „scot în evidență ano-malii curioase în comportarea pendulelor în timpul acestei eclipse. O concluzie definitivă va putea fi trasă abia după confruntarea cu rezultatele obținute și de către ceilalți cercetători”. O mențiune aparte se cuvine pentru experimentul de la Ca-cica, unde ziua s-au făcut demonstrații cu pendulul Foucault privind rotația Pămân-tului în jurul axei sale pentru câteva grupuri de turiști ro-mâni, dar și din Italia, Franța și Spania. Fotografia alăturată îi pre-zintă pe câțiva liceeni spanioli din localitatea Santiago de Compostela, care, împreună cu profesorul lor de fizică și cu prof. Dimitrie Olinici, au organizat ad hoc și o mică dez-batere științifică privind Pendulul Foucault. Având în vedere interesul vizitatorilor pentru Pendulul Foucault, conducerea Salinei Cacica, respectiv dnii Corneliu Zup, director, și Anton Grud-nicky, șef exploatare subteran (sponsorii permanenți ai ex-perimentelor cu Pendulul Foucault în mina Cacica), a ho-tărât ca, în colaborare cu Pla-netariul Suceava, să instaleze un pendul Foucault demon-strativ pentru turiști.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: