Mătușa Paraschiva, mai mult decât centenară

La 103 ani, pe care-i împlinește mâine, Paraschiva Smetaniuc din satul Costileva, comuna Ulma, pe deplin lucidă, mai poate duce o găleată de apă și nu-și amintește să fi luat vreodată pastile sau să fi făcut vreo injecție Ca să ajungi în satul Costileva, comuna Ulma, trebuie să te „cațeri” pe un drum tăiat pe o coastă, deasupra Seletinului din țara vecină, Ucraina. Un drum desfundat, pe care „ARO” abia poate pătrunde. Colegul nostru Mircea Șlic s-a îmbarcat într-un autovehicul de teren ce transportă copii la școală, pentru că a ținut neapărat să ajungă până la mătușa Paraschiva, sau babușka, cum îi zic cei apropiați, pentru a-i face o fotografie.
 

E o șansă unică să cunoști și să fotografiezi un om în preajma aniversării a 103 ani. Atât împlinește, mâine, 28 aprilie, Paraschiva Smetaniuc. Domnul viceprimar Mircea Ihnatiuc ne-a fost… complice și ne-a furnizat amănunte despre bătrână. Așa că încercăm să-i prezentăm, pe scurt, biografia, regretând că un dialog mai așezat cu dânsa nu s-a putut realiza, întrucât nu știe decât limba ucraineană. A fost o femeie vrednică, o mamă care a dat naștere la 11 copii, dintre care 6 mai trăiesc. În 1944, când vremurile erau tulburi, se refugiază din localitatea vecină, Seletin (din dreptul căreia a dispărut și gardul de sârmă ghimpată de altădată), cu 6 dintre cei 7 copiii pe care-i avea (al șaptelea rămânând dincolo) și se stabilește în Costileva. Aici și-a făcut gospodărie, aici a mai adus pe lume încă 4 co-pii. Nu a știut ce înseamnă boala, ce înseamnă să zaci la pat. La numai doi ani după ce s-a făcut „româncă”, a rămas văduvă, soțul murind de tifos, o boală care a secerat, în acea perioadă, multe vieți omenești. Paraschiva a muncit din greu și și-a crescut copiii cum a putut, i-a educat în spiritul cinstei și al corecti-tudinii, ferindu-i cât a putut de vicii. Anii s-au scurs, iar în urma bătrânei, ca o consolare a vieții pline de necazuri, au venit nepo-ții, strănepoții și stră-strănepoții. 44 de nepoți, 86 de strănepoți și 30 de stră-strănepoți. Cu mult bun simț, atentă cu cei din jur, auzind că trebuie să fie foto-grafiată, „babușka” și-a aranjat, cum a putut, părul, și-a luat un batic mai bun și a zâmbit prie-tenos. Probabil că este cel mai în etate om din județ. Secretul lon-gevității sale este greu de aflat, mai ales că, în decursul vieții, grijile nu au ocolit-o. Dar nici… stresul nu a dat buzna, iar de poluare în acel colț al județului, înconjurat de munți și de verdeață, nu s-a po-menit. Așadar, mâine, Paraschiva Smetaniuc își va sărbători ziua de naștere. 103 ani. Fără restricții la mâncare, fără medicamente, fără dușmănie pe cineva sau certuri inutile. La mulți ani cu sănătate, mătușă!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: