Piețele și bazarul, invadate de vânzători de lumânări

< Aceasta, în pofida faptului că Biserica deține, prin lege, monopolul confecționării și comercializării obiectelor de cult Acum, când mai sunt câteva zile până la Sfintele sărbători de Paști, piețele și bazarurile din întreg județul sunt inva-date de persoane care comer-cializează lumânări de tot felul. Aceasta, în condițiile în care Biserica deține mono-polul, conferit prin lege în a-nul 1997, privind confecțio-narea și comercializarea o-biectelor de cult, implicit a lumânărilor, cruciulițelor etc. “Avem un mare necaz administrativ-economic, deoarece, cu toate că ne-a fost acordat prin lege monopolul pentru fabricarea și comercializarea lumânărilor, există, în alte spații decât cele care aparțin Bisericii, persoane care le fabrică și le vând.
 

Statul român are voie să pună în vânzare numai lumânări folosite la Taina Botezului și a Cununiei religioase. Întrucât nu s-a publicat încă metodologia de aplicare a respectivei legi, comercianții se folosesc de acest lucru producând sau importând lumânări de peste graniță. În acest fel, o im-portantă sursă de venit a scă-zut foarte mult, afectând buna funcționare a unităților admi-nistrativ-bisericești – parohii, mănăstiri, schituri”, ne-a de-clarat preotul Gheorghe Bră-dățan, consilierul adminis-trativ-bisericesc din cadrul Ar-hiepiscopiei Sucevei și Ră-dăuților. Deoarece costurile lumâ-nărilor sunt mai mici decât în lăcașurile de cult, oamenii se înghesuie să le cumpere, neștiind că sunt fabricate, în mare parte, din resturi. Prețul unei lumânări obișnuite, la biserici, este cuprins între 3.000 și 5.000 lei, în timp ce în piață pot fi achiziționate cu 1000 de lei bucata, ba chiar, la seturi de 100 de lumânări, în bazar, pot fi negociate până la 500 de lei bucata. „Lumâ-narea însoțește rugăciunea pentru cei vii, pentru cei a-dormiți întru Domnul și la alte servicii religioase. Materia din care se fabrică trebuie să fie curată. Atât ceara, cît și firul de bumbac trebuie alese cu grijă de oameni aleși. În cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Ră-dăuților, lumânările sunt con-fecționate la Mănăstirea Dra-gomirna de măicuțe supra-vegheate de maica stareță. Din câte știm, comercianții con-fecționează lumânările din resturi, care conțin de multe ori impurități, ce nu pot fi folosite în Biserică și nu sunt bine plăcute lui Dumnezeu”, a mai adăugat părintele Gheorghe Brădățan. Conducerea Bisericii a fă-cut demersuri atât la poliția municipală, cât și la cea jude-țeană, în vederea intensificării controalelor prin piețe și ba-zaruri. “Vom desemna o per-soană din cadrul Arhiepis-copiei pentru a însoți polițiștii și inspectorii în controalele efectuate pe raza protopo-piatelor din județ; astfel în-cercăm să evităm eventualele falsuri. De asemenea, am solicitat ajutorul primăriilor și consiliilor locale. Pe bunii noștri credincioși îi înștiin-țăm că, de la lumânările din bazar, care, e drept, sunt mai ieftine, banii nu ajung la in-stituția Bisericii. Se îngre-unează astfel desfășurarea ac-tivităților administrativ-gos-podărești”, ne-a declarat cucernicia sa. Până în prezent, la Primăria municipiului reședință de județ nu a fost înregistrată de-cât o cerere pentru închirierea spațiului pentru vânzarea o-biectelor de acest gen, care însă a fost respinsă. Nici anul trecut nu a fost admisă nici o cerere de acest tip, iar în noap-tea de Înviere, lumânările erau vândute la colțuri de străzi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: