Pe drumul spre Uniunea Europeană

Pagube colaterale în economia suceveană

Societăți sucevene mari își restructurează activitatea și își reduc numărul de salariați, investitorii fiind goniți de prețurile mari la utilități și devalorizarea euro în fața leului > Edilul-șef Ion Lungu susține că aceasta este realitatea cu care s-au confruntat toate țările care au aderat la UE, operatorii economici falimentând în proporție de până la 60-70% Prin reducerea sau închiderea activității mai multor agenți economici din municipiul reședință de județ, primăria pierde zeci de miliarde de lei. Afirmația a fost făcută, într-o conferință de presă, de primarul Ion Lungu, care a precizat că, pe de o parte, este vorba despre impozite pe clădiri sau terenuri și taxele pe mijloacele de transport, iar pe de alta, despre banii ce revin ca sume defalcate din impozitul pe venit.
 

Dl Lungu crede că, pe acest fond, actuala gu-vernare trebuie să-și stabilească o strategie și să găseas-că soluții de menținere a locu-rilor de muncă și de înființare a unora noi. La această dată, societăți sucevene mari își restructurează activitatea și își reduc numărul de salariați, edilul-șef precizând că aceasta este realitatea cu care s-au confruntat toate țările care au aderat la Uniunea Europeană. Potrivit domniei sale, econo-miile locale au întâmpinat serioase dificultăți, în pro-porție de până la 60-70% operatorii economici falimen-tând. Ocupantul fotoliului din Areni susține că, în aceste con-diții, principala preocupare a municipalității va fi crearea unor condiții prietenoase pentru mediul de afaceri. Dl Lungu precizează că are discu-ții cu conducerea Agenției Domeniilor Statului în vederea transferării unor terenuri din domeniul public al statului în cel privat, pentru a le pune, în parteneriat, la dispoziția in-vestitorilor. „Trebuie să pu-tem intra într-un parteneriat, să creăm noi locuri de muncă, să suplinim aceste restructu-rări din industria mare, pro-iectată pe vremuri și care nu mai corespunde realităților de astăzi”, a subliniat edilul-șef. El crede că, atunci când au venit în Suceava, investitorii privați și-au făcut anume pla-nuri de afaceri și că aceștia sunt goniți de alinierea prețu-rilor utilităților la cele din U-niunea Europeană, dar și de aprecierea leului în fața valutei, tendință defavorabilă exportatorilor. Primarul Ion Lungu e de părere că viitorul este al întreprinderilor mici și mijlocii, la fel ca în Occident. De aceea va căuta să pună la dispoziția oamenilor de afa-ceri interesați oferta cu poten-țialul economic al munici-piului, unul care, la fel ca și în județ, este insuficient exploa-tat. Șeful executivului a dat credit dezvoltării turismului și industriei lemnului. „Sunt aspecte care trebuie dezbătute la nivelul cel mai înalt, politic și guvernamental. Voi avea discuții cu parlamentari și miniștri, să vedem ce se poate face, pentru că există, într-a-devăr, o problemă din acest punct de vedere”, a încheiat primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: