Întoarcere la matrice prin pictură

Pictorul Costin Neamțu, sucevean de origine și bucureștean prin adopție, se întoarce acasă cu o expoziție care ne aduce, acum, când iarna ne surprinde cu o întoarcere neprevăzută, „căldura sentimentelor, imaginației și talentului său”, după cum spunea, la vernisajul de ieri, criticul de artă Valentin Ciucă. Muzeul de Istorie Suceava adăpostește la etaj peste 50 de lucrări de pictură, pastel și colaj ale artistului, despre care el însuși spune că sunt dominant „figurative, cu aspect aparent abstract”.
 

„Am vrut să transmit problematica vizualității contemporane, cu trimitere la natura umană, starea de spirit, și cred că am reușit să intru mai adânc în căutări, pe această direcție.” Criticul Valentin Ciucă spunea ieri, la vernisaj, despre aceste lucrări, că reprezintă „o schimbare de cheie”: „Expo-ziția aceasta surprinde; sunt lucrări moderne, nonfigura-tive, cu structură. Costin Neamțu face o investigație, încercând să pună alături tehnica colajului cu aceste mari structuri care ne trimit la originar. Cuvântul cheie pentru pictura lui e structura, structuralul. Lucrările lui sunt un cadou cald, afară fiind iarnă”. Expoziția lui Costin Neam-țu vine la Suceava după un „periplu” moldovean, la Pa-latul Culturii din Iași și la Mu-zeul din Botoșani, și va pleca la Galați și Constanța. Ori-ginar din Corni, artistul a re-venit „acasă” cu o expoziție după circa 15 ani. ”Am ținut să trec prin Suceava, pentru că sunt mai multe fire care mă leagă de acest loc. E o bucurie, o întoarcere la matrice”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: