Cărțile, prea scumpe pentru buzunarele sucevenilor

Pentru că astăzi, 23 aprilie, este Ziua Mondială a Cărții, am vrut să aflăm ce mai citesc sucevenii. Am aflat, de la vânzători de ziare și cărți, că cele mai căutate cărți au rămas, de câțiva ani, cele ieftine și ușor de parcurs. “Cele mai căutate cărți sunt cele tip telenovelă. Oamenii nu au bani și, dacă trebuie să cumpere o carte mai scumpă, automat va fi una de specialitate”, ne-a spus Gheorghe B., vânzător. Elevii sunt mult prea captivați de Internet pentru a cheltui bani și pe cărți, iar când, totuși, achiziționează o carte, sunt constrânși de obligațiile stabilite de profesori.
 

“Nu pot să spun că nu-mi place să citesc, dar prefer să obțin informația de pe net, este mai simplu. Cărțile le cumpăr doar dacă sunt obligată. Ultima carte citită este «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război», pe care am împru-mutat-o de la biblioteca școlii, pentru că știu că o avem la bac”, ne-a spus Irina Teodose, elevă în clasa XI-a. La rândul lor, studenții sus-țin că ar cumpăra cărți dacă ar avea resursele necesare. “Cărțile sunt foarte scumpe. Noi cheltuim mult pe cele de specialitate, de care avem nevoie la facultate. Acum s-a pus o taxă de 150.000 la biblioteca Universității, și asta poate fi o piedică pentru iubitorii de literatură. Eu una împrumut cărți, iar ultima carte citită este «La răscruce de vânturi»”, ne-a declarat Maria S., studentă. Lipsa banilor, Internetul, dar și timpul nu sunt de natură să-i apropie pe suceveni de cărți. “Nu am timp să citesc. Merg la serviciu, am fa-milie, abia am timp să mă odihnesc. Ultima carte pe care am citit-o a fost, în urmă cu doi ani, Sandra Brown”, ne-a spus Liviu Ghiorghiu, muncitor. Cărțile par totuși a stârni interes în rândul pensionarilor. “Am o bibliotecă acasă, de care sunt foarte mândru. Toată viața mi-a plăcut să citesc. Am cumpărat și citit mii de cărți. O carte nu trebuie să fie nouă pentru a stârni curiozitate. Multe dintre cărți le-am luat din anticariate. Acum trec printre tarabele de lângă Bucovina și, deși știu că în bibliotecă am toate cărțile posibile, tot mă opresc și mă uit cel puțin, dacă nu cumpăr”, ne-a spus Ștefan B., pensionar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: