Copârșeul lu’ Papa…

De ieri, s-a dat verde, de autoritățile vaticane, și pentru vulg, la vizitare de Papă, la mormântul pământean care este, vorba lui Vanghelie. Da’ eu voiesc a împinge discuția un pic mai încolo, glosând o țâră la vale de la înhumarea Pontifului, vineri ce trecu. Diavolul se ascunde în detalii, zice poporul. Și plec de-acilea… Ai văzut cât de simplu, cât de modest, cât de umil părea sicriul ?! Mai-mai că negeluit, nescump…, neperfor-mant! Că unii privitori, mușcați de patima deșartă a or-goliilor vane și proaste, au și murmurat a indignare: “Ăsta-i sicriu?!” Full de noduri, de “dopuri”, care, în-tr-o cherestea de soi, n-au ce să caute!? Și totuși, dihai Papa a ținut, testamentar, la asta.
 

Dumitru Brădățan

Așa cum, pe ulicioara noastră, clama, întru umi-lință și smerenie, Poetul, străbunelul Cozmeiului (de nepoțel): Nu voi sicriu bogat, nu-mi trebuie flamuri… (Aa, acu bag seamă: Ioan Paul al II-lea – v. și opera îngrijită și popularizată de N. Mareș – era și un poet de luat în seamă). Asta este. Aci e șpilul. În simplitate, naturalețe, umi-litate. Numa’ semidocții sunt găunoși și orgolioși. Și, ca și la pe-Trecerea prințesei Diana (și ea extrem de iubită în planetă), aplauzele de omagiere au abundat, copios. Și-atunci, mutatis mutandis, parșivuletz cum D.B. se află, ades, viu și întreb, ca prostu – ca dășteptu’: Măăi fârtați suceveni (și surate așijderea), și mai abitir pe voi, liberalii săi: de ce l-ați băgat în pământ pe iubitul primare al Sucevei, acu vreo doi anișori, înveșmântat fălos în copârșeu de 70 (șaptezeci) milioane și mai bine?! Why?! Auz?! Că doar carii & viermișorii ăia veseloși și neobosiți din Țara Țărânei mușcă ei cu aceeași nemiloasă pohtă!? Din bogat ori pe sărman. Indiferent că e tisă, stejar, brad ori… ambiț deșart, culoare & politicaly correctness.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: