Suceava nu are mandat pe cine să aleagă

Delegații suceveni au plecat ieri spre București, fără a avea un mandat precis din partea organizației județene. De altfel, ar fi fost și greu de anunțat anticipat cu cine trebuie să se voteze atâta timp cât mai era loc de înscriere, negocieri și retrageri din cursă. Jumătate din delegația suceveană va candida pentru diverse funcții în structurile naționale ale partidului, începând de la Biroul Executiv Central și terminând cu Consiliul Național. Pentru ca cei 26 să aibă succes e nevoie ca negocierile între liderii organizațiilor județene să pună Suceava în postura de a-și putea permite să ceară ceva, dar acest lucru va fi valabil doar în cazul în care liderul organizației județene, dl Gavril Mîrza, știe cum să-și declare susținerea pentru un candidat la președinție sau altul.
 

Dl Mîrza a fost în numeroase rânduri pus în fața întrebării dacă îl susține sau nu pe dl Iliescu la președinția partidului și de fiecare dată a refuzat să dea un răspuns tranșant. Domnia sa a refuzat să explice de ce l-ar susține sau nu pe Adrian Năstase și e de înțeles acest lucru, prin prisma faptului că, în cazul în care greșești în perioada acesta de până la Congres, chiar și numai printr-o simplă declarație, riști să nu mai intri în nici o competiție pentru structurile centrale. Domnia sa candidează la un loc în Biroul Executiv Central. Dificultatea unei declarații hazardate și anticiparea unui câștig trebuie puse în balanță cu repercusiunile ce ar putea fi dăunătoare, pierderile putând să fie mult mai mari decât la prima vedere. Secretarul executiv al PSD Suceava, dl Iulian Băncescu, ne-a declarat, ieri, că și-ar dori cu adevărat o competiție deschisă și concurență reală la toate nivelele PSD. „Vom opta pentru cea mai înțeleaptă soluție pentru șefia PSD”, ne-a spus dl Băncescu, precizând că „încă mai aștept să văd ce candidați vor mai fi pentru funcția de președinte”. El ne-a spus că Congresul de astăzi are o particularitate anume, deoarece va trebui să se voteze în acest cadru noul statut al partidului, statut în care ar putea fi inclusă și funcția de președinte executiv, la care și-a anunțat candidatura Adrian Năstase, dar și cunoscutul medic Sorin Oprescu. „Nu se știe dacă va exista funcția de președinte executiv. Dacă delegații la Congres vor dori să se introducă în statut așa ceva, se va face, dacă nu va fi dificil” , ne-a explicat dl Băncescu. Domnia sa ne-a mai informat că în cadrul Congresului s-au înscris la cuvânt și trei delegați de la Suceava, deputații Mirela Adomnicăi și Teodor Mohora, precum și primarul de Vatra Dornei Constantin Huțanu. Astăzi PSD va trebui să dea un semnal întregii țări, dar și celorlalte partide, un semnal care va putea să însemne intrarea partidului într-o nouă perioadă, pe care cu toții o văd necesară, demonstrând schimbarea internă. Unii o văd ca pe o schimbare, iar alții ca pe o adaptare din mers la eșichierul politic românesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: