Cupoanele agricole, tranzacționate la târg

< Pentru un bon valoric de 25.000 de lei, țăranii cer 15.000 de lei, pentru unul de 500.000 de lei – doar 300.000 de lei iar pentru cel de un milion de lei se mulțumesc cu 700.000 de lei < Șeful DADR, Dragoș Juravle, spune că, de regulă, puținii bani încasați de foștii deținători sunt dați pe băutură Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dragoș Juravle, a declarat că are informații potrivit cărora unii agricultori își înstrăinează cupoanele agricole contra unor sume mai mult sau mai puțin consistente de bani. Pentru un bon valoric de 25.000 de lei, aceștia cer 15.000 de lei, pentru unul de 500.000 de lei doar 300.000 de lei, iar pentru cel de un milion de lei se mulțumesc cu 700.000 de lei.
 

„Avem semnale că la nivel de piață, în târguri au apărut și acest gen de tranzacții”, relevă dl Juravle, menționând că în acest sens au fost sesizate Garda Financiară și Direcția de Finanțe Publice și Prefectura. Pe de altă parte, spune domnia sa, cupoanele vândute se vor regăsi tot în agricultură, în schimbul acestora procurându-se doar produse subvenționate și care au destinație agricolă. Cât despre puținii bani încasați de foștii beneficiari, directorul DADR spune că aceștia cu siguranță nu ajung la mănăstiri ci, mai degrabă, sunt dați pe băutură. Legea prevede aplicare unei amenzi și anularea cuponului care a făcut obiectul vânzării-cumpărării. Depistarea acestor cazuri este însă dificilă, în ciuda faptului că pe formular se înscrie numele beneficiarului și că furnizorii ar trebui să elibereze îngrășă-mintele, pesticidele și semințele doar titula-rilor. „Nimeni nu stă să ceară și să verifice buletinul omului”, relevă șeful primei instituții agricole a județului. El a arătat că la Primăria Bosanci s-au dat cupoane în alb, fără a avea înscris numele titularului, motiv pentru care s-au luat măsuri de îndepărtare a defi-cienței. Domnia sa consideră că sistemul de acordare a subvențiilor, practicat de toate gu-vernele de până acum, nu este tocmai corect și că acesta va dispărea până la integrarea în UE. „Ca o paranteză, consider că subvențiile în agricultură se dau oleacă cam prea aiurea. Nu este normal să-i dai subvenție la un om care obține lapte de la animale cu 3,2 la sută grăsime. Îi dai ca să facă performanță, la cel care are lapte cu 3,6 la sută grăsime. Să nu-i dai celui care are un petec de teren și el spune că pune cartofi și chiar pune, dar nu îl prășește și nu face nici un fel de producție. Și atunci trebuie dat celor care fac performanță. Așa mi se pare corect. Și, probabil că, într-un an zile aceste ajutoare vor dispărea”, a încheiat șeful DADR, Dragoș Juravle.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: