Ambasadorul Marii Britanii, de vorbă cu sucevenii țepuiți de Christopfer Christodoulides

Aproximativ 200 de suceveni au fost clienții britanicului-cipriot arestat în Anglia pentru conspirație și facilitarea obținerii ilegale de vize Ambasadorul Marii Britanii la București, Excelența sa Quinton Quayle, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la IJP Suceava, că „românii sunt bineveniți în Marea Britanie, dacă ei călătoresc în mod legal”. Afirmația domniei sale are bătaie lungă și vine în urma finalizării, în Anglia, în luna februarie, anul acesta, a unei anchete în care au fost implicați și cetățeni români întrați în această țară în condiții ambigue. În urma colaborării între Poliția Română și Serviciul Național al Crimei Organizate din Anglia, în 26 februarie a fost arestat, în Dover, Christopfer Christodoulides, un avocat, demnitar britanic, de origine cipriotă, de 37 de ani, piesă principală în scandalul vizelor de la Ambasada Marii Britanii la București.
 

El a fost acuzat de conspirație și facilitarea obținerii ilegale de vize pentru cetățenii români. În luna martie a. c., scandalul vizelor s-a acutizat, după ce presa britanică a publicat acte false emise de lucrători ai Ambasadei Marii Britanii la București, prin care românii căpătau drept de muncă în această țară, ceea ce a dus la „tăierea”, în luna aprilie, a capului ministrului Beverly Hughes. Ancheta polițiștilor de la Crimă Organizată din Cadrul IPJ Suceava, de la care a pornit, de fapt, toată treaba, a relevat că aproximativ 200 de suceveni au fost clienții lui Christodoulides. În colaborare cu un alt avocat, de culoare, ce și-a stabilit cartierul general la Rădăuți, acesta a lucrat cu sucevenii pe mai multe niveluri. Pentru o parte a obținut vize de intrare în Anglia pe baza unor documente false, pe alții i-a țepuit pur și simplu de zeci de mii de euro, fără să le facă rost de vize. Anul trecut, polițiștii de la CZCCO Suceava și doi ofițeri britanici au efectuat o percheziție la sediul din Rădăuți, de unde au ridicat documente și calculatoare, ce au ajutat la completarea informațiilor legate de ancheta ce a culminat cu arestarea din 26 februarie. Excelența sa Quinton Quayle s-a întâlnit ieri, la Suceava, cu câteva din victimele locale ale cipriotului-britanic, cărora le-a comunicat, probabil, în legătură cu sutele de euro pierdute, că „mortul de la groapă nu se mai întoarce”. Mai importantă pare acum campania declanșată la nivelul ministerelor de interne ale României și Marii Britanii de conștientizare a efectelor pe care le are migrația ilegală, campanie pro-movată și de ambasadorul Quayle. Domnia sa a afirmat că au fost acordate, până în prezent, românilor aproximativ 30.000 de vize de intrare în Anglia, dar că, în ultimii trei ani, ele au numărat de la 1000 în 2001, la numai 150 în 2004.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: