Poezie și muzică și primăvară în aprilie

Pe fundalul rafinatei expoziții de grafică a lui Constantin Hrehor, trioul pregătit de prof. Ciprian Baicu și alcătuit din elevii Diana Corjin (flaut), Felicia Greciuc (oboi) și Filip Horomnea (clarinet) a interpretat cu sensibilitate Serenada nr. 4 de Mozart. Așa a început reuniunea literar-artistică „Scriitorul citește” a lunii aprilie, organizată sub egida Uniunii Scriitorilor din România la librăria sa din Suceava (librar Marina Florea) de către Societatea Scriitorilor Bucovineni în parteneriat media cu ziarul „Crai nou” și revista electronică „NordLitera”.
 

Invitatul manifestării a fost de data aceasta scriitorul Emil Satco, aflat în ajunul lansării la Târgul de Carte de Palatul Culturii din Iași a lucrării sale-eveniment Enciclopedia Bucovi-nei. Cu indiscutabil har artistic, invitatul a citit o poezie din Ion Minulescu, apoi, omagiind două mari poete născute în aprilie, câte un poem din lirica Magdei Isa-nos și a Veronicăi Micle, iar din Antologia poeților din Bucovina (a cărei realizare îi poartă semnătura) – versuri de Traian Chelariu. Din crea-ția proprie, Emil Satco a ales, producând o foarte plăcută surpriză, un scurt fragment de roman și apoi o emoționantă pagină dedicată amintirii lui Nicolae Labiș. După trioul amintit, cu Maria de Francisco Tarrega în „lectura” la chitară a elevei Ștefănica Băițan (prof. Daniel Dragomirescu) a venit din nou rândul Liceului de Artă „Ci-prian Porumbescu” Suceava – reprezentat, pe lângă inter-preți și profesorii lor îndru-mători, și de prof. Vasile Bol-navu, director-adjunct al valo-roasei instituții de învățământ și de tinerii profesori Ilie Zugrav și Marius Țâmpău. De altfel, în materie de tinerețe, se cuvine menționată și prezența numeroasă și stoică (dat fiind că au stat două ore în picioare) a elevilor (profe-sorului Ion Cozmei) de la Liceul cu Program Sportiv Suceava. Și tot în registrul ti-nereții se înscriu prezentarea antologiei „Evadarea din sine” de către Gina Puică și lecturile din lirica proprie ale lui L.D. Clement și Victor Alexandru Cozmei. Și L.D.Clemet și Victor Alexandru Cozmei au impresionat publicul cu poemele lor remarcabile prin talent și prospețime, cu micul discurs care le-a însoțit și prin omagiul adus primăverii, citind, L.D.Clement, versuri de Topârceanu și, Victor Ale-xandru Cozmei, versuri de Ba-covia (clasicul a cărui poezie tânărul poet sucevean, au-torul, la începutul mileniului III, al altui nonconformist „Sunt tânăr, doamnă!”, o iubește). Și pentru că tinerețea a fost dominanta (strălucitoare) a întâlnirii, să consemnăm tot în perimetrul ei și prezența lui Marius Aluncărițe (prof. Daniel Dragomirescu), la chitară, cu Studiu nr. 1, de H. Villa Lobos. Și să nu uităm că apla-uzele asistenței au răsplătit cu sinceritate și căldură și poezia, literatura în genere, și muzica. Momentul final al manifestării l-a constituit lansarea primului număr apărut sub conducerea lui Ion Cozmei din revista „Țara Fagilor”, așteptat și apoi răsfoit cu mult in-teres de participanții la întâlnirea de miercuri, 13 aprilie 2005.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: