Noi

Zilele acestea, la Târgul de Carte de la Chișinău, Editura Augusta Timișoara prezintă, între alte noutăți ale sale (cum ar fi volumul „Poeme de religii diferite” al sucevencei Carmen Veronica Steiciuc), „Drumul spre Ombria” de Elisabeta Isanos, prilejuind astfel o frumoasă întâlnire publicului de peste Prut cu fiica marii poete a românilor, cu ascendență basarabeană, Magda Isanos. Întâmplarea (aproape niciodată întâmplătoare) face ca această întâlnire să aibă loc în spațiul de rezonanță al aniversării zilei de naștere a Magdei Isanos, 17 aprilie 1916, iar evenimentul să ne aducă aminte că anul acesta se vor împlini de două ori câte un număr rotund de ani pentru cinstirea celui care a fost soțul ei, scriitorul udeștean Eusebiu Camilar (7 octombrie 1910-27 august 1965).
 

Citind „Drumul spre Ombria” simți privirea de îngeri păzitori a Magdei Isanos și a lui Eusebiu Camilar peste umărul copilei lor scriind. Acum, după ce la 60 de ani de la plecarea mamei, i-a consacrat o carte, „În cău-tarea Magdei Isanos” (prima dedicată poetei), Elisabeta Isanos pregătește una închinată memoriei tatălui. Fiica și-a făcut și își face datoria. Dar noi? Festivalul literar care le poartă numele, care poată să devină cadrul uneia din cele mai impor-tante manifestări în Anul Eu-sebiu Camilar și care nu se mai știe (cel puțin după ritmul pregătirilor) dacă se va desfășura în mai, ca anul trecut, sau la sfârșitul verii, conform tradiției și chiar de data comemorării talen-tatului scriitor? Comuna Udești? Și de ce nu, condeierii udeșteni afirmați și trăind cel mai aproape de Udești, Mircea Motrici și Liviu Popescu? Sau revista „Țara Fagilor”, care se mândrește să-l fi avut pe Eusebiu Camilar la un moment dat în colectivul de redacție? Noi, sucevenii? Noi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: