Papagalul amețit din post

Când au probleme emoționale, în Occident, oamenii obișnuiesc să meargă la psiholog ori să ceară sprijinul unui psihiatru. În România, chiar în Bucovina, cel mai adesea se apelează la ajutorul unui preot, lucru extrem de lăudabil doar pentru anumite persoane. Mi-ar plăcea foarte mult ca preotul la care mă adresez, să zicem, să depășească postura de ascultător și să mă ajute să înțeleg unde am greșit, înainte de a-mi da un ‘’canon’’ pe care să-l repet ca un papagal amețit.
 

Mălina Anițoaei

  E adevărat, în principiu, eu, țărână din țărână,  trebuie să cred fără a cerceta, dar dacă mă uit în jurul meu,  pot vedea ceea ce și alții au constatat demult. Când sunt fu-rioși și nefericiți,  oamenii îngroașă corul acuzatorilor. Părinții sunt tentați să-și de-nigreze copiii, femei cu pre-tenții de doamne devin mahalagioaice dezgustătoare,  învinuindu-și soții de tră-dare și întotdeauna „depravatele’’ din jur sunt vinovate (oare?), vecinii își smulg pă-rul între ei visând doar… capre moarte, prin tribunale se cer recompense pentru atac la persoană, iadul din celălalt capătă dimensiuni uriașe. Dar tu, tu, omule, tu femeie nebună de tristețe, oriunde ai fi și oricine ești,  pentru Dumnezeu, când ai de gând să-ți recunoști partea de vină? Acum este post și, zi de zi, își iau felia de iertare credincioși smeriți, care își vor purifica sufletele prin Bise-rici cu icoane aurite și fă-cătoare de minuni. Până să-și ia împărtășania vor rosti rugăciuni și vor bate mătănii prin unghere tă-cute… Și totuși, fața lumii e aceeași zi de zi, nimeni nu poate ierta pe nimeni atâta timp când nu-și înțelege propria vină.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: