Așezământul filantropic de la Dolhasca

O alternativă a familiei

Casa de Copii “Sfântul Gheorghe” Dolhasca funcționează din anul 1999, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în baza Convenției de Colaborare dintre Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, D.G.J.P.D.C. Suceava, Parohia “Învierea Domnului” Dolhasca și Societatea de Caritate “Mila Creștină” – Filiala Dolhasca. Așezământul filantropic cuprinde un centru de plasament, cu un număr de 19 copii (majoritatea sunt frați), și un centru de zi, cu 22 de copii, având vârsta între 14 și 18 ani. Centrul de Plasament este de tip familial, unde copiii își găsesc sprijinul moral și material într-un mod cât se poate de firesc și de apropiat de familia naturală.
 

Copiii sunt încurajați să-și mențină legătura cu familia naturală, deși contactele lor sunt destul de rare și adesea provoacă copiilor stări de tristețe. Deși provin din familii diferite, copiii s-au adaptat ușor noilor condiții de viață, au stabilit relații de prietenie între ei, iar personalul care lucrează aici creează o ambianță plăcută în cămin. Munca cu acești copii nu este ușoară, ea implică multă dăruire, pasiune, înțelegere, tărie de caracter și vocație. Personalul din așezământul de caritate este alături de copii în momentele evoluției lor, implicându-se afectiv în realizările și eșecurile lor, inducându-le sentimente de siguranță, stimă de sine, respect pentru propria persoană și pentru cei din jur. De asemenea, copiii beneficiază de o educație religioasă, prin participarea la slujbele din paraclisul așezământului și prin păstrarea Tradiției ortodoxe. Așezământul filantropic de la Dolhasca deține, pe lângă clădirea în care sunt găzduiți copiii, și o mică brutărie, un atelier de tâmplărie și unul de lăcătușerie, o micro-fermă zootehnică, două hectare teren arabil în jurul centrului, unde copiii participă și învață o serie de deprinderi de viață care le sunt nece-sare pentru integrarea lor socială de mai târziu. În fiecare vacanță de vară, prin grija Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, copiilor din cele două centre li se asigură tabere de odihnă, organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe lângă minunatele mănăstiri din Bucovina. Așezământul filantropic de la Dolhasca este o alternativă, dar Fericit este omul care-și va umple casa de copii, că nu se va rușina când va grăi cu vrăjmașii săi în poartă. (Psalmul 125, 5). Preot GHEORGHE SAFTIUC, ostenitor al acestui așezământ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: