Epitrahilul din poarta Raiului

Cu câțiva ani în urmă, discutând cu un venerabil credincios octogenar pe tema mărturisirii, am rămas plăcut impresionat de felul cum vorbea și înțelegea această sfântă taină. Octogenarul cu o memorie sclipitoare și cu talent literar, care a și scris câteva cărți, a folosit în vorbirea sa o expresie de mare frumusețe: Epitrahilul din poarta Raiului. Expresia mi-a plăcut mult, încât o consider vrednic a fi cunoscută. Să ne amintim că astfel de expresii au fost folosite și de cunoscuții duhovnici ai Mănăstirii Sihăstria, Cleopa și Paisie, care spuneau adesea credincioșilor ce îi căutau sau îi ascultau: Mânca-v-ar Raiul sau Să ne întâlnim la poarta Raiului.
 

Noi toți avem o nostalgie a Paradisului, a Raiului. Pentru a ajunge acolo unde dorim toți, în Rai, în împărăția lui Dumnezeu, unde ni s-a pre-gătit loc (Ioan, XIV, 3), trebuie să trecem pe sub epitrahil, să ne mărturisim. Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înșine și adevărul nu este întru noi. Dacă ne mărturisim păcatele noastre, El este cre-dincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățească pe noi de toată nedreptatea (Ioan, I, 8-9). Dumnezeu este atoatevăzător și știe ce am greșit și când am greșit, dar ne cheamă să ne mărturisim, ne așteaptă să recunoaștem că am greșit, să ne exprimăm părerea de rău ca să primim iertarea. Dumnezeu l-a aș-teptat pe Adam să vină să re-cunoască că a greșit și să-și ceară iertare, dar nu a venit și pentru aceasta nu a fost iertat; a fost așteptat și Cain, care n-a venit și nu a fost iertat. A greșit regele David, a recu-noscut, și-a cerut iertare și a fost iertat; a greșit Apostolul Petru și a plâns cu amar, cerându-și iertare, și a fost repus în treapta de Apostol. Sunt câteva exemple care ne arată că fără mărturisire nu este iertare. Mântuitorul Iisus Hristos a dat putere Apostolilor de a ierta păcatele oamenilor (Ioan, XX, 21-22), dar nu numai creș-tinii din vremurile apostolice au avut acest privilegiu de a li se ierta păcatele prin mâinile apostolilor. Apostolii au transmis această putere uce-nicilor – episcopilor – și, prin ei, preoților. Acest privilegiu îl avem toți cei ce credem în numele lui Hristos, toți care ne mărturisim trecând pe sub Epitrahil. Sfântul Apostol Pavel ne spune: De ne-am fi judecat noi înșine nu am mai fi judecați (I, Cor., XI, 31). Sub Epitrahil venim de bună voie, ne judecăm și ne acuzăm pe noi înșine, avem privilegiul să ne împăcăm conștiința, să ne împăcăm cu Dumnezeu și cu oamenii. Dacă nu venim aici de bună voie, ne vom pre-zenta, fie că vrem, fie că nu vrem, la judecata lui Dumnezeu (II, Cor., V, 10). Marea noastră dorință este să fim răsplătiți de Dumnezeu pentru viața și credința noastră și să nu fim judecați. Se cuvine dar să trecem pe sub Epitrahil ca să ne întâlnim la poarta Raiului. Protoiereu CONSTANTIN PATROLEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: