Salariații spitalului rădăuțean au demonstrat spontan

Contra diminuării salariilor

> Ei spun că vor continua acțiunea de protest dacă nu se revine asupra deciziei Salariații Spitalului Municipal Rădăuți s-au adunat, ieri dimineață, într-un miting spontan, în curtea spitalului, protestând astfel față de măsura de diminuare a sporurilor salariale, luată de conducerea unității. Liderul Sindicatului Sanitas din spital, asistent-șef neurologie Elena Chifan, ne-a informat ieri, prin telefon, că această acțiune de protest a izbucnit după ce angajații spitalului au primit „fluturașii” cu sumele de salariu: „A fost o adunare spontană, o nemulțumire spontană. A pornit de la membrii de sindicat și nu de la lideri.
 

Au primit fluturașii și oamenii au văzut că pe luna martie sporurile pentru sâmbătă și duminică s-au diminuat cu 25%, iar cele de tură de 15% nu s-au plătit decât pentru nopți ocazionale. Dacă adunăm sumele, vedem că salariile sunt diminuate cu 800000-1200000 lei lunar. Cele mai afectate sunt infirmierele și asistentele, care lucrează la patul bolnavului, medicilor li s-a redus doar sporul de sâmbătă și duminică. Noi știm că bugetul e mic, dar nu ne aș-teptam să se umble la salarii. Nu avem nimic cu omul Iliescu, avem cu directorul Iliescu”, a spus dna Chifan. În replică, directorul spitalului rădăuțean, dr. Doru Iliescu, ne-a pre-cizat tot ieri și tot telefonic că a fost nevoit să facă aceste reduceri, în limi-tele legale însă, din cauza bugetului nesatisfăcător. De asemenea, domnia sa consideră acțiunea de ieri una de „presiune”, sindicaliștii neavând inten-ția de a purta un dialog cu conducerea: „Opinia mea este că nu s-a încercat un dialog între liderii de sindicat și an-gajați cu conducerea administrativă a spitalului, ci o acțiune gen peluză stadionul Giulești. Este o manifestație huliganică, am avut mai multe întâlniri, în martie am avut Consiliul de Administrație și nici un lider sau reprezentanți ai salariaților nu au manifestat intenția de a discuta cu mine pe această temă. Au preferat această poziție de forță și presiune. Decizia de a diminua sporurile salariale am luat-o conform prevederilor Codului muncii. Anul trecut s-au dat sporuri salariale în proporție de 100%, anul acesta le-am redus la 75%. Nu este vorba de o anulare a drepturilor lor, ci de o redu-cere în limitele permise de lege. Prin această reducere un sindicalist pierde, în medie, 300-350 mii de lei lunar, liderul de sindicat cam 560 de mii, în timp ce directorul spitalului pierde peste un milion lei. Voi menține această decizie atâta vreme cât bugetul nu va permite revenirea la o situație nor-mală”, ne-a declarat dr. Iliescu. Sin-dicaliștii de la Spitalul Rădăuți sunt deciși să continue acțiunile de protest, până la remedierea situației, dar încă nu s-au gândit concret ce vor face mai departe, ne-a mai spus dna Chifan. Deocamdată, astăzi dimineață, ei vor avea o discuție cu conducerea centrală a sindicatului, la care a fost invitat și șeful DSP Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: