În ultimii 7 ani, în județ au fost adoptați 254 de copii

„Adoptă! Un copil are nevoie de tine!”

Direcția pentru Protecția Copilului Suceava, în parteneriat cu Fundația Serviciilor Sociale Bethani desfășoară acțiunea „Zilele adopției”, pe 13 și 17 aprilie, sub moto-ul ”Adoptă! Un copil are nevoie de tine!”. Manifestarea are ca scop promovarea adopției interne la nivel local, în special cea a copiilor mai mari, și recrutarea unor familii sau persoane din rândul comunității locale, care doresc să adopte un copil. „Acest proiect își propune să promoveze adopția internă, prin oferirea de asistență tehnică și cursuri de pregătire specialiștilor care lucrează în protecția copilului, cu scopul de a crește numărul de adopții pentru copiii eligibili”, a precizat directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, dl Gheorghe Straton, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.
 

Din programul acestor două zile menționăm acțiunile de distribuire a unor materiale publicitare pe tema adopției, o serbare susținută ieri la Cen-trul Blijdorp, de copii și tineri din centre de plasament din județ, discuții cu tema „Dina-mica familiei sub experiența adopției”. Organizatorii și-au propus prin acestea să me-diatizeze adopția națională, să informeze despre legislația în vigoare din domeniu, să sen-sibilizeze populația în le-gătură cu situația copiilor eligibili pentru adopție și să promoveze dreptul acestuia de a avea o familie. Campania face parte din proiectul „adoptă.ro”, început anul trecut în 10 județe din țară printre care și Suceava și derulat de fundația amintită împreună cu direcțiile de protecție a copilului. Pe lângă campaniile de promovare, în cadrul proiectului, împreună cu specialiștii de la direcție, fundația derulează activități de recrutare și pregătire a familiilor adoptive, de dez-voltare profesională în do-meniu, precum și servicii post-adopție, prin grupuri-su-port pentru familii adoptive și pentru copiii adoptați. În acest sens, și la nivelul județului s-au constituit deja un grup de lucru și o rețea pentru pro-fesioniști, din care fac parte reprezentanți ai Fundației Bethany și ai direcției. Coordonatorul proiectului, dna Isabel Crăciun, a precizat că la Suceava nu a fost nevoie de prea multă muncă pentru a pregăti proiectul, întrucât direcția are specialiști profe-sioniști în domeniul adopției, bine pregătiți. „Am găsit oameni pregătiți, dar a trebuit să lucrăm mai mult cu spe-cialiștii din centrele de plasa-ment, autoritatea tutelară, asistența socială comunitară care nu au avut pregătire în domeniul adopției. Proiectul se va derula până în 2006, iar unul dintre obiectivele im-portante este implicarea co-munității în problemele legate de adopție. În acest sens s-a constituit un grup de lucru co-munitar, din care face parte și reprezentantul IPJ Suceava, subcomisar Viorica Cojocaru”. Potrivit dnei Gabriela Prun-del, jurist la Compartimentul adopții de la DJPDC Suceava, începând din 1998, pe plan local au fost adoptați 254 de copii, proveniți din centre de plasament, dar și din rețeaua de asistență maternală. Dintre aceștia, doar 14 copii sunt de vârste mai mari, iar 4 au fost copii cu nevoi speciale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: